OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a realizat prima livrare de gaze în cadrul proiectului Hurezani (judeţul Gorj), sistem care va optimiza livrările de gaze ale companiei din zăcămintele din Sud-Vestul României, pentru investiţii de 135 milioane euro.
Acest proiect constă într-o staţie de compresoare la Bulbuceni, o staţie de măsurare a gazelor şi 11,5 km de conductă operaţionale, după o perioadă de 9 luni de construcţie, potrivit unui comunicat al Petrom transmis, marţi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Proiectul de livrare a gazelor Hurezani a fost iniţiat în 2008 şi este amplasat în Sud-Vestul României, între Craiova şi Târgu Jiu.
„Cele mai multe dintre zăcămintele noastre sunt zăcăminte mature, iar presiunea din rezervor este scăzută. Sistemul de livrare a gazelor Hurezani ne va ajuta să creştem presiunea până la 40 de bari, pentru a putea livra în mod optim gazele în reţeaua naţionala de transport. Mulţumită colaborării strânse cu Transgaz am putut identifica soluţii pragmatice pentru o pornire rapidă. (…) Fără această investiţie, am fi livrat mai puţine gaze pe piaţă, în special în perioada de vară. Proiectul Hurezani este parte a strategiei noastre, care urmăreşte atingerea potenţialului pe segmentul de explorare şi producţie”, a declarat în comunicat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activităţile de explorare şi producţie.
Staţia de compresoare de la Bulbuceni preia gazele extrase de la cinci zăcăminte din zonă. Prima livrare de gaze în sistemul naţional de transport a avut loc în 29 mai şi va fi urmată de o perioadă de circa 100 de ore de teste şi ajustări. Începerea livrării continue în reţeaua naţională este estimată pentru începutul lunii iunie 2010.
OMV Petrom este cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are un capital social de 5,66 miliarde lei, divizat în 56,644 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.
Compania este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%.
Acţiunile companiei au închis şedinţa de tranzacţionare de luni la o cotaţie de 0,293 lei, în scădere cu 2,335 faţă de referinţă, iar la această cotaţie capitalizarea OMV Petrom este de 16,59 miliarde lei.
SURSA: Mediafax