OMV Petrom (SNP) a plătit între 7 şi 9 milioane de euro pentru preluarea firmei Wind Power Park din Gălbiori, judeţul Constanţa, prin care va investi 51,1 milioane de euro pentru achiziţia de turbine eoliene.

„Preţul de achiziţie a Wind Power Parc este cuprins între 7 şi 9 milioane de euro”, au declarat surse din companie.

Prin această achiziţie, OMV Petrom intră pe piaţa producţiei de electricitate din surse regenerabile. Compania construieşte, de asemenea, o termocentrală, care va fi pusă în funcţiune anul viitor.

OMV Petrom a cumpărat firma Wind Power Park de la omul de afaceri Emanuel Muntmark, implicat în mai multe proiecte eoliene.

Wind Power Park va achiziţiona de la Vestas Deutschland şi Vestas România 15 turbine eoliene, fiecare cu o capacitate de 3 MW, pentru care va plăti 51,1 milioane de euro, potrivit unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor. Totodată, firma va plăti firmei EnergoBit Cluj-Napoca suma de 4,1 milioane euro pentru construcţia staţiei de transformare care va conecta turbienele eoliene la sistemul energetic naţional.

OMV Petrom a anunţat, la 15 aprilie, că va investi în acest proiect 100 milioane de euro, sumă care include şi preţul de achiziţie, şi va începe să producă electricitate la jumătatea anului 2011.

OMV Petrom este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%. Cele mai recente tranzacţii cu acţiunile OMV Petrom la BVB au avut loc miercuri, la preţul 0,325 lei pe unitate, cotaţie la care capitalizarea companiei este de 18,4 miliarde de lei.

SURSA: Mediafax