OMV Petrom, profit în scădere dar performanță operațională solidă
Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale s-a situat la 1,3 miliarde lei pentru OMV Petrom, în scădere cu 29% față de T1 2024. Conform companiei, această scădere a fost influențată de prețurile mai reduse la țiței, marjele de rafinare mai mici și modificările legislative din domeniul gazelor și energiei.
„În primul trimestru al anului, am avut o performanță operațională solidă. Producția de hidrocarburi a înregistrat cel mai mic declin din primul trimestru al ultimilor cinci ani, iar ratele de utilizare ale rafinăriei și centralei noastre electrice au fost ridicate.
Rezultatul nostru din exploatare excluzând elementele speciale a scăzut cu 29% comparativ cu primul trimestru din 2024, ajungând la 1,3 miliarde lei. Acesta a fost obținut în contextul scăderii prețului țițeiului și a marjelor de rafinare, precum și al reglementărilor de pe piața de gaze naturale și energie electrică, care au dus la un rezultat negativ al segmentului G&E pentru al doilea trimestru consecutiv.
OMV Petrom continuă să fie un partener strategic pentru economia românească, prin contribuții la bugetul de stat de 3,8 miliarde lei, în creștere cu 18%”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, citată într-un comunicat al companiei.
Investiții în creștere cu 44%
Investițiile în T1 2025 au crescut cu 44%, ajungând la 1,4 miliarde lei, în principal datorită proiectului Neptun Deep. Acesta joacă un rol central în strategia energetică a companiei pentru 2030, care vizează un mix energetic echilibrat: petrol, gaze naturale și energie regenerabilă.
„Vom capitaliza poziţia noastră financiară puternică și pregătim investiții record în 2025 de 8 miliarde lei”, a precizat Verchere, subliniind importanța unui cadru fiscal predictibil.

Performanță pe segmente: Explorare, Rafinare și Energie
-
Explorare și Producție: Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 827 milioane lei, față de 728 milioane lei în T1 2024. Producția a scăzut cu 3,7%, iar costul de producție a crescut cu 7%, la 17 dolari/bep.
-
Rafinare și Marketing: Profitul operațional a fost de 395 milioane lei, în scădere față de 484 milioane lei în T1 2024. Marja de rafinare s-a redus cu 35%, la 8,2 dolari/bbl, deși rata de utilizare a rafinăriei a ajuns la 98%, peste media europeană.
-
Gaze și Energie: Segmentul a înregistrat un rezultat negativ de -86 milioane lei, comparativ cu 433 milioane lei în T1 2024, din cauza reglementărilor nefavorabile. Totuși, vânzările de gaze au crescut la 13,1 TWh, cu o scădere a consumului centralei Brazi la 1,2 TWh, echivalent cu 9% din mixul național.
Proiecte majore în derulare
În T1 2025, OMV Petrom a început forajul de dezvoltare pentru Neptun Deep, a avansat în construcția stației de măsurare a gazelor naturale și a continuat activitățile de marketing pentru gaze.
Totodată, au fost demarate lucrările la cea mai mare unitate de producție SAF și HVO din Europa de Sud-Est, la rafinăria Petrobrazi. Compania a semnat contractele EPCC pentru dezvoltarea a 4 parcuri fotovoltaice, în parteneriat cu CE Oltenia.