Miza pentru OMV Petrom

Pentru OMV Petrom, o preluare a furnizării E.ON de către Romgaz ar fi dezavantajoasă, deoarece ar putea însemna pierderea unui client important. OMV Petrom, în calitate de producător de gaze, vinde cantități mari de gaze către E.ON Energie, care, la rândul său, le furnizează către cei 3,4 milioane de consumatori din portofoliul său.

Cu toate acestea, Romgaz este cel mai mare producător de gaze din România și ar putea acoperi o mare parte din cantitățile necesare furnizării, în cazul în care ar integra E.ON Energie pe întreg lanțul.

Astfel, o eventuală achiziționare a furnizării de la E.ON de către Romgaz ar reprezenta un dezavantaj competițional pentru OMV Petrom.

La nivelul clienților casnici, E.ON este al doilea furnizor de gaze după Engie, cu o cotă de piață de aproximativ 41%. E.ON este, de asemenea, furnizor și pe piața energiei electrice, însă cu o cotă mult mai mică, de aproximativ 5%.

Evolutia și privatizarea E.ON Energie în contextul pieței românești de energie

E.ON Energie a luat ființă în anul 2000, sub numele de SC Distrigaz Nord SA Targu-Mureș, după o restructurare a Romgaz. Statul român a fost acționar al acestei companii până în 21 octombrie 2004, când a fost semnat contractul de privatizare cu E.ON Ruhrgas. Transferul efectiv de acțiuni a avut loc în 28 iunie 2005.

Conform contractului de privatizare, prețul pentru pachetul de acțiuni cumpărat, reprezentând 30% din capitalul social al societății, a fost de 125 milioane de euro, iar pentru majorarea de capital social a fost de 178 milioane de euro, astfel încât E.ON să poată deține 51% din capitalul social majorat. Mai exact, a fost o privatizare realizată pentru puțin peste 300 milioane de euro.

Ulterior, pentru a respecta directivele europene privind unbundling-ul, activitatea de furnizare a fost separată de cea de distribuție, formându-se mai multe societăți sub umbrela E.ON România, controlată în totalitate de grupul german E.ON.

Compania de furnizare E.ON Energie România are ca acționari E.ON România SA, cu 68,18%, și Ministerul Energiei, cu 31,82%.

Potrivit informațiilor publicate de HotNews.ro, E.ON dorește să vândă doar partea de furnizare, adică E.ON Energie, nu și cea de distribuție.

În 2022, E.ON Energie a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 13,7 miliarde de lei și o pierdere de 358,8 milioane lei. Compania este unul dintre cei mai importanți furnizori atât de gaze naturale, cât și de energie electrică din România.