Compania OMV Petrom anunță investiții de aproximativ 6,5 miliarde de lei, în creștere față de nivelul din 2023. Bugetul este în special direcționat către proiectul Neptun Deep.
OMV Petrom pregăteşte investiții majore pentru 2024
Grupul OMV Petrom anticipează că în anul curent va efectua investiții în jur de 6,5 miliarde de lei. În creștere comparativ cu anul precedent, când acestea au însumat 4,7 miliarde de lei. Acest buget este în special direcționat către proiectul Neptun Deep.
Și către inițiativele axate pe reducerea emisiilor de carbon și trecerea la zero emisii. Inclusiv programele SAF/HVO, energia din surse regenerabile și extinderea rețelei de stații de încărcare a vehiculelor electrice (EV).
Aceste detalii sunt incluse în raportul companiei, transmis joi către Bursa de Valori București (BVB).
„Investiţiile suplimentare pentru proiectele cu emisii de carbon reduse şi zero aferente tranzacţiilor de achiziţii anunţate ar putea duce investiţiile totale la aproximativ 8 miliarde de lei.
Investiţiile necesită un mediu de reglementare şi fiscal previzibil şi stabil. Ne aşteptăm să generăm un flux de trezorerie extins înainte de plata dividendelor uşor pozitiv, în contextul unor investiţii în creştere (2023: 4,4 miliarde de lei)”, spun reprezentanţii companiei.
Pe segmentul de Explorare și Producție, OMV Petrom estimează că producția va înregistra o scădere față de anul trecut. La peste 106.000 bep/zi (comparativ cu 113.000 bep/zi în 2023). Luând în considerare faptul că nu se vor efectua vânzări de active.
În ceea ce privește optimizarea portofoliului, compania se va concentra în continuare pe extragerea barililor cei mai profitabili, prin evaluarea vânzării selective a unor zăcăminte.
Investițiile pe acest segment sunt estimate la circa 4,7 miliarde lei (comparativ cu 2,6 miliarde lei în 2023). Din care aproximativ jumătate vor fi alocate pentru proiectul Neptun Deep.
„În 2024, planificăm să continuăm pregătirile pentru primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep, care estimăm că va avea loc în 2025.
De asemenea, continuăm să ne concentrăm pe creşterea treptată a producţiei de electricitate din surse regenerabile şi pe extinderea reţelei noastre regionale de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice la 1.000 de puncte de încărcare, devenind astfel cel mai mare jucător din domeniul electromobilităţii din România”, a declarat Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.
„Lucram la asigurarea de fonduri europene pentru diverse proiecte cu emisii de carbon reduse şi zero”, se mai precizează în raportul transmis BVB.
Altfel, OMV Petrom a realizat anul trecut un profit net de 4,03 miliarde lei. În scădere de două ori şi jumătate de la 10,3 miliarde lei în 2022, potrivit rezultatelor transmise joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Veniturile din vânzări au scăzut la finalul lui 2023 cu 37%, la 38,8 miliarde lei, comparativ cu 61,34 miliarde lei la finalul anului 2022.