UPDATE. Consiliul Concurenţei a anunţat că a aprobat tranzacţia prin care OMV Petrom intenţionează să externalizeze anumite servicii către o asociere formată din companiile Eugen Trans şi Rohrer Oil & Gas Services. Transferul include și angajaţii care furnizează aceste servicii.
”Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care OMV Petrom SA intenţionează să externalizeze către asocierea formată din Eugen Trans SRL şi Rohrer Oil & Gas Services SRL anumite servicii, împreună cu angajaţii care le deservesc”, a transmis instituția.
În acest mod, vor fi externalizate serviciile de planificare a transporturilor, încărcare, descărcare și mutare a echipamentelor între diferite locații, alături de anumite operațiuni logistice, inclusiv manipularea și ridicarea cu macaraua, suplimentare față de activitățile propriu-zise de transport.
În urma evaluării, Consiliul Concurenţei a concluzionat că această tranzacție nu creează obstacole semnificative pentru concurența efectivă pe piața din România sau pe o parte semnificativă a acesteia și nu ridică suspiciuni serioase în privința compatibilității sale cu un mediu concurențial sănătos.
Decizia urmează să fie publicată pe site-ul autorității naționale de concurență, după eliminarea informațiilor confidențiale.
Știrea inițială
OMV Petrom își extinde activitatea de furnizare de gaze naturale pe piața bulgară
Frank Neel, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie, a spus că Bulgaria este un pas natural, având în vedere proximitatea și prezența companiei pe această piață.
“În ultimii doi ani ne-am consolidat prezența pe piața din România și am început extinderea în regiune. Bulgaria este un pas natural, având în vedere proximitatea și faptul că suntem deja prezenți pe această piață cu rețeaua de stații OMV și cu operațiuni de explorare în Marea Neagră”, a spus el.
Prin extinderea pe piața de furnizare din Bulgaria, OMV Petrom își valorifică experiența acumulată ca lider în furnizarea de servicii pentru clienții non-casnici din România, precum și cunoștințele dobândite în legătură cu piața bulgară, unde compania desfășoară deja activități de comercializare a gazelor naturale.
„Ne dorim să devenim un partener de încredere pentru clienții din Bulgaria, aproape de așteptările acestora, cu oferte personalizate și flexibile”, a spus Angel Yankov, reprezentant OMV Petrom Gaze și Energie în Bulgaria.
Compania a asigurat aproximativ 40% din consumul total de gaze din România
OMV Petrom este activ pe întregul lanț valoric al gazelor naturale, incluzând producția, procesarea, comercializarea și furnizarea acestora. Compania se clasează ca al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din România, având o producție de 3,3 miliarde de metri cubi în 2023. Prin intermediul producției proprii și a contractelor de furnizare, OMV Petrom a asigurat aproximativ 40% din consumul total de gaze naturale din România în același an.
Compania deține o cotă de 50% din proiectul Neptun Deep, având și calitatea de operator. Neptun Deep reprezintă cea mai mare resursă de gaze naturale din Uniunea Europeană, cu o producție estimată la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi, iar primele gaze din acest proiect sunt așteptate să fie extrase în 2027.
Desfășurarea activității în Bulgaria
În Bulgaria, OMV Petrom își desfășoară activitatea prin rețeaua de stații de distribuție sub brandul OMV și deține licența de explorare pentru perimetrul Han Asparuh din Marea Neagră, unde de asemenea are calitatea de operator.
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, având o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul dispune de o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale cu o eficiență ridicată, având o capacitate de 860 MW. În ceea ce privește piața de distribuție a produselor petroliere cu amănuntul, Grupul este activ atât în România, cât și în țările învecinate, având în jur de 780 de benzinării sub două branduri – OMV și Petrom.