Neptun Deep va atinge un nivel maxim de producţie peste patru ani

Producția din cel mai important proiect offshore din România, Neptun Deep, va atinge un nivel de platou în anul 2028. Platoul de producție va dura zece ani. Anul 2028 va fi considerat un an întreg, spre deosebire de anul 2027. Munca de dezvoltare a Neptun Deep a început în anul 2012, cu prima sondă de explorare. Este vorba despre o perioadă de 12-15 ani de muncă continuă.

Proiectul evoluează conform planurilor, fiind în grafic. Majoritatea întârzierilor în astfel de proiecte au loc în prima treime, etapă pe care deja au depășit-o. Lucrările pentru suprastructura platformei au început în Indonezia la jumătatea acestui an, iar pentru jacket-uri în Italia. În luna septembrie, au început lucrările pentru tratarea gazelor în țară. Următoarea etapă va fi începerea drilling-ului. Se efectuează modificări în Spania pentru ca rig-ul să poată traversa Bosforul.

„Producţia din cel mai important proiect offshore din România, Neptun Deep, în care sunt partenere cele mai importante două companii de petrol şi gaze autohtone, OMV Petrom şi Romgaz, va atinge un nivel de platou în 2028. Vorbim de 10 ani platou de producţie. Potrivit definiţiei, platoul va fi în anul ulterior pornirii, în 2028, pentru că va fi un an întreg, spre deosebire de 2027, care nu va fi un an întreg. munca de dezvoltare a Neptun Deep a început în 2012, cu prima sondă de explorare. Vorbim de 12-15 ani de muncă continuă.

E extrem de importantă stabilitatea şi predictibilitatea. Proiectul evoluează potrivit planurilor. Suntem în grafic, iar marea majoritate a întârzierilor în aceste tipuri de proiecte au loc în prima treime a proiectului, etapă pe care deja am depăşit-o. Am început lucrările pentru suprastructura platformei în Indonezia la jumătatea acestui an, dar şi pentru jacket-uri în Italia. Am început în luna septembrie lucrările pentru tratarea gazelor în ţară.

Următoarea etapă va fi începerea drilling-ului, în prezent fiind efectuate modificări în Spania pentru ca rig-ul să poată traversa Bosforul”, a explicat Cristian Hubati, Membru Directorat, responsabil pentru Explorare şi Producţie, OMV Petrom.

Cristian Hubati, OMV Petrom
Cristian Hubati (SURSA FOTO: LinkedIn)

Până în 2040, gazul va juca un rol important în echilibrarea și substituirea surselor de energie

Rigul este un vapor care se autopropulsează. Se fac modificări pentru a culca suprastructura pe rig, astfel încât să poată trece pe sub Bosfor, urmând ca aceasta să fie reinstalată în România. Împreună cu partenerii de la Romgaz, OMV Petrom se află în procesul de obținere a autorizațiilor. Unele dintre acestea au fost deja obținute pentru stația de măsurat și pentru o parte din conductă.

Referitor la proiectul Han Asparuh din Bulgaria, oficialul român a explicat că operațiunile de explorare au un ciclu de 2-3 ani. El nu vede un viitor fără gaz în perioada următoare. Sursele de energie regenerabilă trebuie echilibrate. Turbinele pe gaz pot intra rapid în regim de operare, în câteva minute.

Gazul are o pondere de 30% în mixul actual de energie. Până în 2030, se prognozează o creștere cu 25%. Până în 2040, gazul va juca un rol important în echilibrarea și substituirea surselor de energie.

„Rigul este un vapor care se autopropulsează. Facem modificări pentru a culca practic suprastructura pe rig pentru a trece pe sub Bosfor, pe care o vom reinstala în România. alături de partenerii de la Romgaz, compania se află în proces de obţinere a autorizaţiilor, care deja s-au obţinut pentru staţia de măsurat şi pentru o parte din conductă. Avem o foarte bună colaborare cu partenerii noştri de la Romgaz. O să vedeţi surprize plăcute cât de curând.

Referitor la celălalt proiect pe care OMV Petrom în are în Marea Neagră, Han Asparuh, din Bulgaria, în principiu, operaţiunile de explorare au un ciclu de 2-3 ani de zile de explorare. Nu văd un viitor fără gaz în perioada următoare. Sursele de energie regenerabilă trebuie echilibrate.

Turbinele pe gaz intră foarte repede în regim, de ordinul minutelor. Gazul are o pondere de 30% în mix-ul actual, până în 2030 prognozele sunt că va creşte cu 25%, iar Până în 2040 – gazul va juca un rol important de echilibrare, de substituire”, a adăugat Cristian Hubati.