OMV Petrom va moderniza rafinăria Petrobrazi
OMV Petrom are un plan extins de investiții și modernizare pentru rafinăria Petrobrazi, în valoare de aproximativ două miliarde de euro până în 2030. Acest plan va transforma rafinăria într-o unitate industrială de ultimă generație, capabilă să producă atât carburanți convenționali, cât și biocombustibili avansați.
Rafinăria Petrobrazi, fondată acum 90 de ani, furnizează în prezent aproximativ 30% din necesarul de carburanți al României și va menține un rol esențial în industria transporturilor.
„2024 este un an special pentru rafinăria Petrobrazi. Celebrăm 90 de ani de când punem România în mişcare şi ne pregătim pentru viitorul transportului. Tranziţia energetică înseamnă un mix de soluţii: carburanţi tradiţionali, biocombustibili şi mobilitate electrică.
Iar prin investiţiile pe care le facem la Petrobrazi, de 2 miliarde de euro până în 2030, vom continua să furnizăm clienţilor noştri carburanţi de calitate şi biocombustibili”, a declarat Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing.
OMV Petrom va investi milioane de euro pentru a produce SAF și HVO
OMV Petrom a anunțat recent că va investi aproximativ 750 de milioane de euro într-o instalație de producție a combustibililor sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO), precum și în două instalații pentru producția de hidrogen verde. Această inițiativă va permite companiei să furnizeze anual până la 250.000 de tone de biocombustibili începând cu anul 2028.
În paralel, OMV Petrom va continua să investească în modernizarea și eficientizarea proceselor curente, având ca rezultat o reducere semnificativă a amprentei de mediu a rafinăriei. Compania își propune să reducă intensitatea emisiilor de carbon ale rafinăriei cu peste 15% până în 2030, comparativ cu nivelul din 2019.
În plus, OMV Petrom sprijină proiecte sociale cu impact asupra comunităților din Prahova, concentrându-se pe domenii precum sănătatea, educația și protecția mediului. Acestea includ modernizarea Spitalului Județean de Urgență din Ploiești, renovarea și eficientizarea energetică a școlilor prin programul „România Eficientă” și campanii de împădurire prin inițiativa „România Plantează pentru Mâine”. În ultimii trei ani, valoarea acestor proiecte sociale a depășit 10 milioane de euro.
Despre OMV Petrom
OMV Petrom se află în fruntea producătorilor integrati de energie din Europa de Sud-Est, realizând o producție anuală de petrol și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane de barili echivalent petrol (bep) în 2023. Grupul operează o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual și gestionează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență, cu o putere de 860 MW. În segmentul distribuției de produse petroliere cu amănuntul, este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri distincte – OMV și Petrom.
La finalul anului 2023, acționarii români controlau peste 43% din acțiunile companiei, dintre care statul român, prin Ministerul Energiei, deținea 20,7%, iar fondurile de pensii din România controlau 22,5%, alături de aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, în timp ce restul de 5,6% sunt deținute de investitori străini. Din totalul acțiunilor sale, 28,1% sunt tranzacționate liber la Bursa de Valori București.
Compania reprezintă unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat, sumele plătite sub formă de taxe, impozite și dividende în perioada 2005-2023 totalizând aproximativ 42 miliarde de euro. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro în diverse proiecte și inițiative.