OMV Petrom propune acţionarilor un dividend de minimum 30% din profitul net al anului 2016

OMV Petrom propune acţionarilor un dividend de minimum 30% din profitul net al anului 2016, în absenţa unor evoluţii nefavorabile pe piaţa externă.

 

'OMV Petrom intenţionează în prezent, în absenţa unor evoluţii nefavorabile pe piaţa externă, să propună un dividend de minimum 30% din profitul net al anului 2016, în cazul în care este acoperit integral din fluxul de trezorerie extins disponibil înainte de plata dividendelor', a afirmat Lăcrămioara Diaconu-Pintea, membru al directoratului, potrivit unei informări a companiei transmisă Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Conform sursei citate, precizările nu trebuie considerate o modificare a politicii de dividende existente, care va rămâne neschimbată, ci doar o detaliere a principiilor generale, aplicabilă doar anului 2016.

Începând cu exerciţiul financiar 2017 şi ulterior, cu excepţia cazului în care se aprobă altfel, principiile generale din cadrul politicii de dividende vor rămâne neschimbate şi aplicabile, societatea intenţionând să asigure o rentabilitate competitivă pe perioada ciclului de afaceri.

'OMV Petrom SA (societatea) intenţionează să asigure acţionarilor o rentabilitate competitivă pe perioada ciclului de afaceri, inclusiv prin plata unui dividend atractiv, cu condiţia menţinerii unei poziţii financiare puternice, care să îi permită societăţii să finanţeze necesarul de investiţii, şi a aprobării Adunării Generale a Acţionarilor', a mai afirmat oficialul OMV Petrom.

Grupul OMV Petrom a afişat un profit net în scădere cu 61% după prima jumătate a acestui an, rezultatul net cifrându-se la 405 milioane de lei comparativ cu 1,036 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare neauditate publicate miercuri.

Profitul operaţional al grupului (EBIT) s-a redus, de asemenea, la 561 milioane lei, mai puţin cu 56% comparativ cu rezultatul consemnat în perioada ianuarie – iunie 2015, pe fondul scăderii cotaţiilor internţionale parţial compensată de costurile de explorare mai mici şi de evoluţia favorabilă a provizioanelor pentru creanţe neîncasate din activitatea de gaze.

Vânzările grupului s-au redus cu 18%, la 7,192 miliarde de lei, iar numărul personalului este mai mic cu 7%. Scăderea vânzărilor a fost determinată, în principal, de preţurile în scădere la ţiţei, precum şi de vânzări mai mici de gaze naturale, compensate parţial de cantităţile mai mari de energie electrică vândute, precizează compania. Downstream Oil a reprezentat 70% din totalul vânzărilor consolidate, Downstream Gas 27%, iar Upstream 3% (vânzările aferente Upstream fiind în mare parte în interiorul Grupului, nu către terţi). AGERPRES