OMV Petrom a trimis un comunicat de presă prin care spune că se retrage din Georgia. În anunțul oficial, compania nu specifică motivele pentru care s-a luat o astfel de decizie.
OMV Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom, producătorul de petrol și gaze, a anunțat că se va retrage din Georgia, conform raportului trimestrial trimis către Bursa de Valori București. Motivele și detalii privind decizia și modalitatea de retragere nu au fost specificate în comunicatul companiei.
”Perimetrul II de Explorare Offshore din Georgia: s-a decis retragerea din această ţară”, se menţionează în raport.
Compania intenționează să:
- finalizeze atribuirea contractelor principale pentru proiectul Neptun Deep
- se concentreze pe obținerea permiselor necesare
- demareze lucrările de construcție
- pregătească forajul primei sonde în 2025
În ceea ce privește proiectul offshore Han Asparuh din Bulgaria, OMV Petrom confirmă că va continua să desfășoare activități de explorare în calitate de operator.
Volumele totale de vânzări de gaze naturale ar putea fi mai mici
Volumul total estimat al vânzărilor de gaze naturale înregistrate de companie pentru anul în curs este mai mic decât cel înregistrat în 2023 (47 TWh), în principal din cauza reducerii surselor de aprovizionare.
Se prevede că producția totală netă de energie electrică va înregistra o creștere față de anul 2023 (4,2 TWh), datorată unei revizuiri mai scurte a perioadei de funcționare planificată pentru centrala electrică de la Brazi în T2/24.
Pentru anul 2024, OMV Petrom estimează că prețul mediu al țițeiului Brent va fi de aproximativ 85 dolari pe baril, comparativ cu estimarea anterioară de aproximativ 80 dolari pe baril. În 2023, prețul mediu a fost de 82,6 dolari pe baril.
Valoarea investițiilor organice este estimată la peste 6 miliarde de lei
Se estimează că valoarea investițiilor organice va ajunge la aproximativ 6,5 miliarde lei în acest an, în creștere față de nivelul din 2023 de 4,7 miliarde lei.
Această creștere se datorează în principal investițiilor suplimentare dedicate proiectului Neptun Deep și celor orientate către reducerea emisiilor de carbon, inclusiv:
- tehnologiile SAF/HVO
- energia regenerabilă
- și extinderea rețelei de stații de încărcare pentru vehicule electrice (EV)
Investițiile adiționale destinate proiectelor cu emisii reduse și zero de carbon, în urma tranzacțiilor de achiziții anunțate, ar putea însuma aproximativ 8 miliarde lei. Ele contribuie, astfel, la investițiile totale.
”Investitiile necesita un mediu de reglementare şi fiscal previzibil şi stabil”, precizează compania.
În cadrul diviziei de Explorare & Producție, investițiile se estimează că vor totaliza aproximativ 4,7 miliarde lei, din care aproximativ jumătate vor fi alocate proiectului Neptun Deep.
În 2023, investițiile în această divizie au fost de 2,6 miliarde de lei.
OMV Petrom are în plan:
- forarea a aproximativ 40 de sonde noi și sidetrack-uri
- realizarea a până la 500 de reparații capitale la sonde în acest an
Comparativ, în 2023 au fost forate 45 de sonde noi și sidetrack-uri, iar au fost efectuate 497 de reparații capitale la sonde.
Se estimează că producția va depăși 106.000 bep/zi în acest an, comparativ cu nivelul din 2023 de 113.000 bep/zi. Nu se vor efectua vânzări de active.
OMV Petrom are ca ţintă reducerea intensităţii emisiilor de carbon
OMV Petrom își propune să reducă intensitatea emisiilor de carbon cu 30% până în 2030. În 2023, a înregistrat o scădere de aproximativ 11% față de 2019.
OMV Petrom estimează că consumul național de gaze naturale a înregistrat o creștere de aproximativ 6% în primul trimestru al anului față de aceeași perioadă din 2023.
Această creștere a fost susținută în principal de utilizarea mai intensă a gazelor naturale în producția de energie electrică și de reluarea activității unor producători de îngrășăminte chimice. Totuși, a fost parțial contrabalansată de condițiile meteorologice mai calde.
În primul trimestru al acestui an, centrala electrică Brazi a înregistrat o producție excelentă, atingând 1,6 TWh. Aceasta a stabilit un nivel record pentru primul trimestru. De asemenea, a acoperit 10% din mixul de generare al României.
În primul trimestru al anului 2023, activitățile au fost influențate de revizia planificată a centralei electrice Brazi. Ea a fost oprită în întregime în luna martie 2023.
Profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 6%
În primul trimestru, profitul net al OMV Petrom a înregistrat o scădere cu 6%, ajungând la 1,39 miliarde lei, față de 1,48 miliarde lei înregistrate în aceeași perioadă din 2023.
Veniturile din vânzări au înregistrat o scădere de 10%, situându-se la 8,54 miliarde lei.