Criză energetică în Republica Moldova

Guvernul de la Chișinău se pregătește să facă față unei posibile crize energetice, generată atât de Rusia, cât și de Ucraina, care a refuzat să permită tranzitarea gazului rusesc pe teritoriul său. Aceste provocări au determinat autoritățile moldovenești să încheie contracte avantajoase cu Nuclearelectrica și OMV Petrom, care vor asigura aproximativ 30% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. În paralel, prin intermediul pieței de energie din România, bursa OPCOM, vor fi achiziționate suplimentar 200 MW, astfel încât aproape jumătate din consumul de electricitate al Moldovei va proveni din România.

În perioada de iarnă, când consumul de energie electrică în Republica Moldova poate atinge până la 850 MW în orele de vârf, Ministerul Energiei de la Chișinău va activa toate sursele interne de producție disponibile și va maximiza importurile externe, în special din România. Centralele electrice de termoficare ale Termoelectrica și CET Nord, care funcționează pe baza cărbunelui și gazului natural, vor furniza aproximativ 200 MW la consumul intern. Capacitatea acestor centrale poate fi extinsă datorită rezervelor existente, în scopul de a acoperi cererea mai mare în timpul iernii.

Energocom a încheiat deja contracte pentru achiziționarea a 100 MW de energie electrică

În plus, Energocom a încheiat deja contracte pentru achiziționarea a 100 MW de energie electrică de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, iar alți 100 MW vor proveni de la Centrala Termoelectrică de la Brazi, operată de OMV Petrom. Centrala Hidroelectrică de la Costești-Stânca va contribui cu până la 10 MW, iar sursele de energie regenerabilă (solar și eolian) vor asigura o cantitate variabilă de energie, între 50 și 150 MW, în funcție de condițiile meteorologice. Capacitatea totală instalată a surselor regenerabile din Moldova va depăși 600 MW la începutul anului 2025, ceea ce va ajuta semnificativ la diversificarea mixului energetic.

Pentru a asigura stabilitatea rețelei în perioadele de vârf, Ministerul Energiei preconizează achiziționarea a încă 200 MW de pe bursa OPCOM. Capacitatea de import a Moldovei din Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Energiei Electrice (ENTSO-E) va fi de 315 MW, iar prin linii electrice de 110 kV din România, vor putea fi transportați încă 100 MW suplimentari.

Ministerul Energiei face apel către populație și sectorul economic să reducă consumul de energie electrică, în special între orele 7-11 dimineața și 18-23 seara. Reducerea consumului cu 60 MW în aceste intervale va ajuta la menținerea echilibrului în rețelele electrice și la evitarea posibilelor deficite de energie și întreruperi de alimentare.