OMV Petrom și Petrofac au reziliat contractul pentru zona Țicleni

OMV Petrom a convenit cu Petrofac, la solicitarea celui din urmă, încetarea anticipată a contractului pentru creșterea producției din zona Țicleni, jud. Gorj (PEC Țicleni).

Contractul încheiat în 2010, cu o durată inițială de 15 ani, viza revigorarea exploatării zăcămintelor mature de țiței din această zonă, printr-un proiect de redezvoltare a zăcămintelor. Pe durata contractului, Petrofac a derulat operațiuni de producție și servicii aferente, în timp ce OMV Petrom a rămas titular în cadrul contractului de concesiune petrolieră și deținătorul drepturilor și obligațiilor existente conform Legii Petrolului.

Ca urmare a încetării anticipate, ieșirea Petrofac din PEC Ticleni va avea loc în trimestrul al doilea din 2016.

"Actualul context internațional, cu prețuri mici ale țițeiului, ridică foarte multe provocări legate de exploatarea zăcămintelor mature, cu producție în declin, cum sunt multe dintre cele din România", declară Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Upstream.

După încetarea PEC Ticleni, operațiunile petroliere din zonă vor fi continuate de către o companie deținută de OMV Petrom, care va prelua de la Petrofac toți cei aproximativ 870 de salariați.

Cele nouă zăcăminte de țiței din zona Țicleni care au fost vizate de contractul cu Petrofac sunt zăcăminte mature, aflate în exploatare de peste 60 de ani.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 65 milioane bep în 2015. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 benzinării, la sfârşitul lui 2015.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

AGERPRES