Avertismentul OMV a venit în contextul în care miercuri, 29 martie, au fost aprobate mai multe amendamente în Parlament. Acestea au venit de la fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare.
Potrivit amendamentelor, au fost introduse niște coduri CAEN (n.red. Clasificarea Activităților din Economia Națională), care prevăd că OMV trebuie să plătească o taxă de solidaritate de 60% pe supra-profit.
OMV spune că amendamentele încalcă principiile Constituției României
În urma aprobării amendamentelor în Parlament, OMV a transmis că acestea încalcă principiile Constituției României, iar acest lucru este „foarte îngrijorător”.
Potrivit companiei internaționale de petrol, gaze și produse petrochimice, planurile viitoare de investiții depind, printre altele, de „un regim fiscal și de reglementare previzibil”.
„Proiectul de lege nu este definitiv până la publicarea în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, observăm că amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituției României. Acest lucru este foarte îngrijorător. Planurile noastre viitoare de investiții depind, printre altele, de un regim fiscal și de reglementare previzibil”, a transmis OMV într-un comunicat.
Șeful ANAF a informat anterior ce s-a descoperit în urma controalelor făcute la OMV Petrom
Amintim că președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a venit anterior cu informații foarte importante cu privire la modul în care OMV Petrom a calculat contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică.
Lucian Heiuș spune că această decizie privește suma de 581 de milioane de lei pe care compania trebuie să o achite către Fondul de Tranziție Energetică.
„Antifrauda a identificat şi a şi întocmit deja procesul-verbal de control, urmează să fie făcută verificarea în documentare şi emisă decizia de impunere, 581 de milioane de lei, aproximativ 120 de milioane de euro pentru Fondul de Tranziţie Energetică. (…) În urma verificărilor care au fost făcute s-a constatat că pe lunile septembrie, octombrie, noiembrie anului trecut modul în care au calculat această contribuţie la Fondul de Tranziţie Energetică, care este altceva decât taxa de solidaritate, au fost câteva erori şi erorile s-au cumulat în 120 de milioane de euro. Şi eu sunt convins că vor fi plătite”, a afirmat Lucian Heiuş.
De asemenea, președintele ANAF a spus și că „dacă discutăm de taxa de solidaritate, este o altă discuţie pe care putem să o avem după 25 iunie pentru că Ordonanţa 186 (…) are ca termen de depunere a acestei declaraţii şi de plată 25 iunie, până în data de 25 iunie ANAF-ul nu poate să meargă la niciun contribuabil să îl întrebe dacă plăteşte sau nu plăteşte. Ăla este termenul prin lege. După 26 iunie putem discuta”.