"Exploatarea gazelor de şist reprezintă metoda cea mai ieftină de a reduce emisiile de dioxid de carbon. De aceea rezervele de gaze sunt cruciale pentru Europa. Dacă sunt resurse de gaze de şist, acestea trebuie explorate. Trebuie dezvoltate tehnologii, iar SUA, China o fac deja. Europa trebuie să se poziţioneze în acest context. Cred că România are o poziţie importantă în Europa şi poate avea un rol important în viitor dacă, cu gazele din Marea Neagră, poate contribui la aprovizionare. La fel şi cu gazele de şist", a afirmat Gerhard Roiss.

Acesta a precizat că planurile OMV pentru România vizează rezervele de hidrocarburi din Marea Neagră, nu pe cele de şist.

"Sunt 15 ţări care pot exploata zăcămintele de gaze de şist. Este prea devreme să vorbim de România, ne concentrăm pe rezervele din Marea Neagră în viitorul apropiat", a spus oficialul OMV.

Acesta a adăugat că resursele din Marea Neagră vor alimenta în primul rând piaţa domestică, apoi vor fi exportate în Europa, posibil prin conducta Nabucco Vest.

"Pentru resursele de gaze naturale din Marea Neagră este nevoie de logistică şi de consumatori şi de aceea este important să existe o conductă între România şi pieţele vestice, dar prioritatea este piaţa domestică. Dacă vom avea exces, putem exporta, după ce am satisfăcut cererea din piaţa românească. Este prea devreme să cuantificăm cantitatea de gaze din Marea Neagră, dar vedem un mare potenţial pentru regiune şi pentru aprovizionarea Europei. Resursele ar putea fi substanţiale, iar România ar putea deveni un mare furnizor pentru regiune, aşa cum a fost în trecut un mare producător. OMV Petrom este pregătit să facă investiţii imense în regiune. Va lua câţiva ani, dar afacerile cu energie sunt pe termen lung", a spus şeful OMV.

De asemenea, oficialul OMV a precizat că aşteptările privind descoperirile de zăcăminte de gaze naturale în Marea Neagră vizează şi Bulgaria şi Ucraina.

"În Bulgaria şi în Ucraina, dacă nu am avea aşteptări că am putea descoperi hidrocarburi, nu am investi în explorarea perimetrelor din Marea Neagră", a declarat Roiss.

Pe 22 februarie, Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiară a ExxonMobil Corporation, au confirmat o posibilă descoperire semnificativă de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre.

Sonda Domino -1 a întâlnit o acumulare de gaze naturale de 70,7 metri, estimările preliminare evaluând acumularea la 42 până la 84 miliarde metri cubi. Lucrările de foraj au demarat la finele lui 2011 şi urmează să se finalizeze.

Sonda Domino -1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri şi este forată cu tehnologie de ultimă generaţie.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.