Virgil Popescu crede că OMV nu are nicio șansă la Curtea de Arbitraj

Virgil Popescu a anunțat luni că România a fost dată în judecată de OMV. Motivul este clauza de preempţiune din legea offshore. Acțiunea are ca miză vânzarea gazului din Marea Negră. Liberalul crede însă că austriecii nu au nicio șansă de câștig la Curtea de Arbitraj.

Virgil Popescu a explicat în emisiunea „Proiect de ţară: România” de la Prima News că discuțiile cu reprezentanții OMV vizează în special articolul 20 al contractului. Acesta este cel care conține o clauză de preempțiune.

Clauza prevede că gazul natural din Marea Neagră trebuie să fie oferit inițial spre vânzare statului român. Apoi, în cazul în care acesta nu dorește să-l cumpere, poate fi exportat în afara României.

„E o clauză pe care eu am scris-o în legea offshore, evident discutată în coaliţie cu cei doi preşedinţi, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, cu Kelemen Hunor şi cu liderul minorităţilor, toţi patru semnând legea offshore. (..)

Ultima mea discuţie cu ei a fost foarte clară, nu se modifică, premierul de atunci a spus la fel, mă bucur că astăzi în aceeaşi formulă, preşedintele PSD a spus la fel”, a declarat Virgil Popescu.

Legea offshore are are o clauză de stabilitate foarte clară

Fostul ministru a mai precizat că OMV nu are nicio șansă în instanță deoarece „legea offshore este o lege bună, are o clauză de stabilitate foarte clară”. OMV

SURSA FOTO: Dreamstime.com

Virgil Popescu a explicat că legea offshore se aplică tuturor companiilor care investesc sau au investiții în curs în domeniul gazelor naturale din Marea Neagră. Aceste companii au obligația să ofere contractele de vânzare a gazelor statului român prin intermediul Agenției Rezervelor de Stat. De asemenea, în cazul unei crize energetice, se pot introduce restricții privind prețurile și cantitățile de gaze naturale.

„Eu unul nu aş spune că trebuie să dăm ceva în schimbul Schengen. Nu, este dreptul nostru, al României, să intrăm în Schengen şi ne vom bate şi sunt convins că vom intra la un moment dat.

Am discutat de nenumărate ori la Consiliul pe Energie cu ministra austriacă a energiei care nu este din acelaşi partid cu premierul Nehammer, e de la verzi şi mi-a spus că dânsa şi partidul ei susţine intrarea României în Schengen şi îi pare rău de ceea ce se întâmplă”, a subliniat Popescu.

Fostul ministru al Energiei a mai adăugat că România nu ar trebui să cedeze nimic la schimb pentru intrarea în Schengen.

„Probabil acelaşi lucru înseamnă şi diplomaţia economică, a promova interesele statului român. Eu unul nu aş ceda nimic pentru dreptul nostru de a intra în Schengen, este dreptul nostru şi trebuie obţinut”, a completat deputatul PNL.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni cu delegația OMV Petrom

Vă amintim că aceste declarații vin în contextul întrevederii premierului cu o delegație a OMV Petrom. Aceasta a fost condusă de Alfred Stern, CEO al grupului OMV. Întrevederea a avut ca temă perspectivele proiectului exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep.

Surse guvernamentale citate de Antena 3 CNN anunță că austriecii de la OMV ar fi cerut premierului Marcel Ciolacu să modifice articolul care definește dreptul statului român de a achiziționa cu prioritate gazele naturale extrase de companiile austriece din Marea Neagră.

Dreptul de preempțiune obligă OMV ofere mai întâi statului român șansa de a achiziționa gazele naturale. Totodată, compania poate vinde ulterior pe piața internațională numai cantitățile rămase după achizițiile României. Drept urmare, o posibilă renunțare la acest drept din partea statului român s-ar traduce prin creșteri semnificative ale profitului OMV.