OMV și entuziasmul pentru ”aurul negru”: Petrom, una dintre vacile de muls bani a OMV

În cadrul analizei făcute de jurnalista austriacă Andrea Hodoschek, aceasta îl citează pe George Simion care spune că vânzarea Petrom către Gazprom ar fi o greșeală geopolitică majoră. Liderul AUR subliniază că România este membră a Uniunii Europene și a NATO și că nu dorește să devină o parte a ”imperiului rus”.

Analiza, care poartă numele ”Senzații tari legate de ”aurul negru” și a fost publicată în Kurier, va ține prima pagină a ziarelor austriece mult timp de acum înainte, având în vedere că în joc se află multe miliarde de euro.

În cadrul analizei, autoarea notează că vânzarea filialei Petrom a provocat deja multe temeri în România și că se face un apel pentru renaționalizare în interiorul OMV. Andrea Hodoschek notează că ”de mult timp, participația la Petrom e una dintre cash-cows, vacile de muls (bani) ale OMV. În anul Corona-2020, Petrom, care mai are doar 11.000 de angajați, a livrat 302 milioane EUR din profitul total al grupului OMV (…) de 1,68 miliarde EUR“.

Angajamentul s-ar putea încheia curând

Analiza arată că angajamentul în România s-ar putea încheia într-un viitor apropiat și că retragerea a fost, de fapt, concepută de șeful OMV, Rainer Seele.

”OMV trebuie să se repoziționeze strategic și Seele a inițiat transformarea dintr-o companie tradițională de petrol și gaze într-una mai de viitor, un concern de produse chimice și mase plastice. Succesorul său, Alfred Stern, vrea să continue acest curs. O investiție de modă veche, precum Petrom, nu se mai potrivește în portofoliu”, mai arată analiza.

Temerile din România

Analiza scrisă de Andrea Hodoschek scoate în evidență faptul că posibilitatea ca OMV să iasă de pe piață a atras atenția politicii din România, care se teme de o posibilă ”intrare pe ușa din spate” la resursele țării a Gazprom-ului rusesc sau a MOL-ului maghiar.

Liderul AUR, George Simion, a declarat pentru cotidianul vienez Kurier că cere statului român să preia acțiunile OMV.

”Petrom este o companie strategică pentru România. Ar trebui ca noi să extragem rezervele noastre de petrol și gaze (…) fiind o chestiune de management și nu de proprietate. Iar Petrom are un management capabil (…)”, spune acesta.

Cotidianul vienez mai notează că ”în România se speculează că Romgaz, cea mai mare companie de stat de gaze naturale din țară, ar putea cumpăra acțiunile OMV”. Cotidianul se întreabă dacă Romgaz ar putea duce această tranzacție, având în vedere că aceasta trebuie să achite cel puțin un miliar de euro pentru acțiunile Exxon, după ce compania a ieșit din proiectul ”Neptun”. Pe lângă acești bani, notează cotidianul, Romgaz mai trebuie să plătească alte trei miliarde de euro în următorii patru ani.

Unele puncte din Green Deal trebuie amânate

În cadrul analizei, George Simion spune că România este o țară săracă și că mașinile nu vor putea circula fără benzină pentru următorii 40 de ani. El subliniază că deja s-au pierdut multe locuri de muncă în industria cărbunelui.

Acesta mai spune că înțelege aspectele de mediu care au dus la aceste măsuri, dar ”a ne cere să cumpărăm doar mașini electrice este un nonsens. UE ar trebui să amâne unele puncte ale Green Deal.” El spune că ar trebui să începem să ne protejăm pădurile.

La finalul analizei, jurnalista austriacă Andrea Hodoschek notează ”în acest moment, retragerea OMV nu a fost încă decisă. Noul CEO Stern vrea să prezinte strategia grupului în octombrie, ședințele managementului încep în această săptămână. Există rețineri (se mai poate traduce și ca rezistență, nota trad.) între angajați, în special în zona sectorului de upstream. În cele din urmă, OMV ar pierde peste un sfert din întreaga producție de petrol și gaze dintr-o lovitură.“

Sursă foto: Dreamstime