OMV a trimis un comunicat de presă prin care informează că. împreună cu Kommunalkredit Austria AG, va investi în construcția celei mai mari capacități de producție a hidrogenului verde din Austria, la rafinăria OMV Schwechat.
OMV mai precizează că investiția totală va fi de aproximativ 25 de milioane de euro, OMV şi Kommunalkredit suportând jumătate din costuri fiecare. Finalizarea obiectivului este aşteptată în semestrul doi din 2023.
Centrala va produce până la 1.500 de tone metrice de hidrogen verde pe an. Acesta va fi folosit pentru a hidrogena combustibili fosili şi bio-combustibili, înlocuind hidrogenul gri în rafinărie.
„Prin construirea celei mai mari capacităţi de producere a hidrogenului pe bază de electroliză din Austria, la rafinăria OMV Schwechat aducem o altă contribuţie la reducerea dioxidului de carbon şi îndeplinirea obiectivelor climatice, hidrogenul fiind o tehnologie cheie.
Am optat deliberat pentru producţia de hidrogen verde la scară industrială deoarece îi vedem potenţialul – reducerea emisiilor de dioxid de carbon în operaţiunile industriale”, a afirmat Thomas Gangl, directorul operaţiunilor downstream ale OMV.
OMV și Kommunalkredit investesc în producția de hidrogen pe bază de electroliză. Acest proiect este o piatră de hotar
La rândul său, Bernd Fislage, directorul general al Kommunalkredit Austria AG, a apreciat că „acest proiect este o piatră de hotar a politicii industriale a Austriei conform Pactului verde european”.
„Ne luăm în serios responsabilitatea faţă de societate, pentru a contribui la măsurile care ajută la prevenirea schimbărilor climatice”, a adăugat el.
OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV AG, este cea mai mare companie energetică din sud-estul Europei.
Hidrogenul verde, strategia UE pentru neutralitate climatică
În luna iulie a anului trecut, Comisia Europeană anunța că va prezenta o strategie în privința stimulării acestei industrii. Cu toate că este scumpă, tehnologia hidrogenului verde este asociată cu cele mai mici emisii de carbon și are un potențial foarte mare de creștere consideră reprezentanții Comisiei.
Piaţa pentru tehnologia hidrogenului are potenţialul de a creşte până la o valoare de 140 miliarde de euro în 2030, să creeze mii de locuri de muncă şi să elimine emisiile poluante din industrie şi transport.
“Europa are nevoie de investiţii pentru a-şi reveni din pandemia de coronavirus şi are nevoie de investiţii pentru a ajunge la neutralitate climatică. Hidrogenul curat este una din conexiunile unde aceste două obiective se suprapun”, a declarat atunci comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.
Sursă foto: Dreamstime