OMV Petrom (SNP) a încheiat un parteneriat cu Petrofac pentru gestionarea operaţiunilor la nouă zăcăminte din zona Ţicleni, contractul vizând creşterea cumulativă a producţiei cu cel puţin 50%, în următorii cinci ani.
În cadrul parteneriatului, Petrom va rămâne deţinătorul contractelor de concesiune şi al producţiei de hidrocarburi, iar Petrofac va gestiona pe o perioadă de 15 ani operaţiunile la mai multe zăcăminte din zona Ţicleni în numele Petrom, se arată într-un comunicat al Petrom transmis, luni, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Astfel, Petrofac va asigura expertiza şi tehnologiile necesare, precum şi resursele financiare şi umane, în timp ce Petrom va superviza operaţiunile şi va plăti pentru cantitatea de ţiţei produsă, inclusiv un tarif crescut în funcţie de nivelul producţiei suplimentare.
„Pentru a ne atinge potenţialul pe segmentul de explorare şi producţie, având în vedere complexitatea operării zăcămintelor mature precum şi a portofoliul nostru în România, ne vom concentra asupra redezvoltării unui număr de circa şase-opt zăcăminte majore până în 2015. În paralel, pentru a maximiza producţia pe alte zăcăminte mature, am decis iniţierea unor parteneriate cu companii cu reputaţie pe plan internaţional care au obţinut rezultate remarcabile în acest domeniu(…) Prin acest parteneriat, mizăm pe obţinerea celor mai bune rezultate, în condiţiile împărţirii riscurilor, al reducerii costurilor şi creşterii producţiei”, a declarat în comunicat directorul executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.
Contractul are în vedere operaţiuni de redezvoltare a zăcămintelor de ţiţei aflate în cadrul a nouă câmpuri petrolifere onshore, din zona Țicleni, în sud-vestul României.
„Majoritatea zăcămintelor noastre sunt mature, iar diversitatea rezervoarelor este foarte mare şi necesită nu numai investiţii foarte ridicate, dar şi o abordare care poate varia de la un rezervor la altul, tehnologii de ultimă oră şi experienţă internaţională. Parteneriatul cu Petrofac va spori eficienţa operaţiunilor de exploatare pe zăcămintele noastre”, a spus Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare şi Producţie.
Cele nouă zăcăminte, care au fost exploatate în ultimii 60 de ani, produc în prezent aproximativ 4.500 barili echivalent petrol (bep) pe zi, respectiv circa 2,5% din producţia totală internă a Petrom.
Operaţiunile de producţie şi serviciile aferente, precum şi salariaţii implicaţi în aceste activităţi vor fi transferaţi la Petrofac pe durata contractului.
Petrofac este unul din liderii mondiali în domeniul serviciilor în industria petrolieră, iar firma este listată la bursa londoneză.
Petrofac are mai mult de 12.000 angajaţi şi operează la nivel global prin 6 centre localizate strategic, în Aberdeen- Marea Britanie, Sharjah şi Abu Dhabi – Emiratele Arabe Unite, Woking – Anglia, Chennai şi Mumbai – India, precum şi prin alte 19 birouri şi baze aflate în diferite alte ţări.
SURSA: Mediafax