ora sapte, Wolfgang Ruttenstorfer se plimba la brat cu sotia pe unul dintre cele mai cunoscute bulevarde comerciale ale Vienei. Presedintele OMV vrea, probabil, sa arate ca in ciuda programului extrem de agitat are timp sa-si scoata consoarta la cumparaturi. Asa a procedat, probabil, si in cazul Petrom, de vreme ce in ultimele trei luni a venit aproape in fiecare saptamana la Bucuresti sa se plimbe pe Calea Victoriei, locul unde este sediul Petrom si al Ministerului Industriei.In final, el s-a ales cu o companie care ar putea sa-i dea mai multe batai de cap decat a sperat vreodata. Recuperarea unor datorii de peste 400 milioane de dolari de la companii precum Rafo Onesti sau Carom Onesti a ramas deocamdata in aer. Nu s-a stabilit cine va lua banii inapoi de la actualii proprietari ai rafinariilor. Ovidiu Tender si Marian Iancu refuza sa achite debitele, pe motiv ca nu li se incredinteaza contracte asa cum se stabilise initial. Ruttenstorf, Liviu Luca, seful sindicatului si Dan Ioan Popescu, ministrul industriei, au hotarat sa vorbeasca despre Petrom doar impreuna. Saptamana aceasta se semneaza contractul de privatizare, dar adevaratele puncte fierbinti vor fi discutate dupa 15 august. Surse oficiale vorbesc despre un pact de neagresiune semnat de Liviu Luca cu presedintele OMV. „Ambele parti asteapta sa vada cum reactioneaza celalalt”, spun sursele citate.Un lucru e clar, cumpararea Petrom s-a facut in cel mai mare secret, pe fondul unui scandal puternic intre principalele grupari petroliere autohtone.Potrivit presedintelui OMV, grupul austriac va pastra brandul Petrom doar la nivel local, urmand ca extinderea balcanica sa se faca prin propriile benzinarii. „O parte din cele 600 de statii de carburanti ale Petrom vor fi vandute sau francizate, dar nu s-a decis inca nimic”, explica acesta. Pana acum, angajatii din Petrom au reusit sa externalizeze principalele activitati de lucrari de intretinere din compania petroliera romaneasca. Surse apropiate Petrom spun ca in jur de 45% din activitatile de extractie ale Petrom sunt controlate de Petromservice si celelalte firme care au iesit din SNP. Ruttenstorf recunoaste acest lucru si spune ca este pregatit sa negocieze, dar pe principii de calitate. „Trebuie sa vedem care sunt preturile pe care trebuie sa le platim pentru extragerea titeiului”, spune presedintele OMV. Liviu Luca spune insa ca nu va fi nici o problema sa extraga titeiul de unul singur. „Daca OMV nu il vrea, il vindem in alta parte”. Aceeasi problema ar putea sa apara si in privinta extractiei celor sase milioane de metri cubi de gaze naturale. Liviu Luca spune ca solutia preluarii de catre asociatia salariatilor a lucrarilor de intretinere si mentenanta a fost singura viabila. „Ori preluam noi aceste activitati, ori cumparau altii si concediau masiv”, spune Luca. Asociatia Salariatilor din Petrom a mai preluat si doua platforme marine de extractie.

Cine este Petromservice
· Petromservice, care asigura servicii de mentenanta si echipamente, are incheiat cu Petrom un contract care expira in 2007.
· Petromservice este controlata in proportie de 50% de catre salariatii din Petrom condusi de Luca; restul actiunilor impartit de circa 8.500 de actionari s-a desprins de Petrom in urma cu doi ani. Compania are afaceri de peste 178 mil. euro si un profit brut de 12,7 mil. euro.
· Salariatii din Petrom detin acum 1,5% din titlurile Petrom.