Compania austriaca OMV a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 19 miliarde de euro, in crestere cu 22% fata de 2005, si un profit brut de 2 miliarde de euro, cu 5% mai mare fata de profitul brut al anului 2005, informeaza un comunicat al companiei. Petrom, compania petroliera romaneasca achizitionata de grupul austriac in 2005, a contribuit cu 677 de milioane de euro la profitul brut OMV. Totodata, OMV a anuntat extinderea segmentului de gaze naturale ca al treilea pilon al strategiei de crestere a OMV. In trimestrul al patrulea al anului 2006 OMV a realizat venituri de 5,2 miliarde de euro si au crescut cu 13% fata de aceeasi perioada din 2005. Profitul brut a crescut cu 19% la 394 de milioane de euro.
“In 2006 ne-am continuat in mod constant cresterea profitabila. Rezultatele bune subliniaza dinamica pozitiva a dezvoltarii noastre ca grup integrat de petrol si gaze naturale. Divizia de gaze va fi si mai mult internationalizata si extinsa ca al treilea pilon al Grupului nostru. In cadrul Petrom, modernizarea decurge conform planului. Contributia semnificativa a Petrom la rezultate reflecta rolul important al acestei companii in strategia de crestere a OMV pentru 2010”, a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, directorul general executiv al OMV.
Segmentul Rafinare si Marketing (R&M) a realizat venituri de 17,3 miliarde de euro, in crestere cu 14% fata de 2005, si un profit brut de 121 de milioane de euro, in scadere comparativ cu 411 milioane de euro, profitul inregistat in 2005.
Veniturile segmentului de explorare si productie (E&P) in 2006 au fost de 4 miliarde de euro si au crescut cu 15% fata de 2005. Profitul acestui segment a fost de 1.9 miliarde de euro, in crestere cu 20% fata de 2005.
In 2006, segmentul de gaze naturale a crescut cu 158%, la 2,1 miliarde de euro, iar profitul brut a crescut cu 98% la 135 milioane euro.
Potrivit comunicatului, OMV si-a majorat cota de piata pe pietele in crestere din Europa Centrala cu 20% si si-a atins tinta de crestere pentru 2010 inainte de termen.
OMV a efectuat pe parcursul anului 2006 investitii de 2,5 miliarde de euro, in crestere comparativ cu suma de 1,4 miliarde de euro investita in 2005. Din aceasta suma, 732 milioane euro au fost dedicate activitatii de explorare si productie, majoritatea pentru dezvoltarea campurilor din Noua Zeelanda, Austria, Romania si Kazakhstan, iar 1,6 miliarde euro au fost investite in rafinare si marketing. In acelasi timp, OMV a achizitionat o participatie de 34% din compania Petrol Ofisi, cea mai mare companii operatoare de benzinarii din Turcia, a cumparat 70 de benzinarii Aral din Cehia si a efectuat investitii in petrochimie in Burghausen. In segmentul gazelor au fost investite aproximativ 36 milioane euro, in principal in extinderea conductei din partea de vest a Austriei (West-Austria-Gasleitung – WAG).
Grupul austriac a infiintat in 2006 fondul de investitii OMV Future Energy Fund cu scopul identificarii de proiecte in domeniul energiilor regenerabile in cadrul grupului OMV, furnizarea de asistenta in vederea implementarii acestora si sprijinirea financiara a proiectelor cu fonduri de peste 100 de milioane de euro. Primele sase proiecte din domeniul energiilor regenerabile si reducerii gazelor cu efect de sera au fost finantate de fond in decembrie 2006.
In 2007, investitiile in R&M se vor concentra asupra modernizarii rafinariilor Petrom si construirii unei instalatii de cracare termica la Schwechat, pentru a se putea procesa titei mai greu. Datorita extinderii retelei de statii de alimentare si continuarii modernizarii retelei Petrom se asteapta o crestere usoara a volumelor de vanzari. Investitiile din segmentul Explorare si Productie se vor concentra asupra dezvoltatii campurilor petroliere din Austria, Libia, Hazakhstan, Noua Zeelanda si Yemen. Totodata, se vor face investitii majore in modernizarea unitatilor de productie din Romania
OMV Aktiengesellschaft este unul dintre principalele grupuri din industria de petrol si gaze din Europa. La sfarsitul lunii decembrie 2006, grupul OMV avea 40.993 de angajati si opera 2.540 de benzinarii la nivel global.
Sursa: Capital 06 Martie 2007