Autoritățile ruse au reacționat după ce ONG-ul „Memorial” a câștigat Premiul Nobel pentru Pace, alături de un militant belarus şi un ONG ucrainean. Astfel, un tribunal de la Moscova a dispus vineri confiscarea birourilor din capitala rusă.
ONG-ul Memorial și-a pierdut birourile din Moscova, după ce a câștigat Premiul Nobel pentru Pace. Justiția rusă le-a confiscat
Tribunalul din districtul Tverskoi a declarat, la încheierea unui proces împotriva ONG-ului, că principalele locații ale „Memorial” în Rusia „au fost transformate în bunuri publice”.
Birourile Memorial din centrul Moscovei au găzduit în special serviciile administrative ale organizaţiei şi în acelaşi timp expoziţii deschise publicului, conform informațiilor preluate de afp.com
Memorial este o referinţă în lupta pentru libertăţi şi memoria represiunilor politice din ţară
Un reprezentant al tribunalului Tverskoi a afirmat că Memorial „şi-a marcat implicarea în reabilitarea criminalilor nazişti, a discreditat autorităţile şi a creat o imagine falsă a URSS”.
Sursa menționată notează că „Memorial”, interzisă în Rusia din decembrie 2021, este o referinţă în lupta pentru libertăţi şi memoria represiunilor politice din ţară şi din fosta URSS.
Comitetul Nobel din Norvegia a anunţat vineri că militantul belarus Ales Beliaţki, organizaţia rusă pentru apărarea drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului.
Acest Premiu Nobel pentru Pace, acordat unor organizaţii care au cercetat abuzurile asupra drepturilor omului, survine în contextul în care Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse ce a atras acuzaţii că au fost comise numeroase crime de război.
Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de un activist din Belarus
Apărătorul drepturilor omului Ales Bialiatski din Belarus, organizația rusă pentru drepturile omului Memorial și organizația ucraineană pentru drepturile omului Center for Civil Libertiesas au primit Premiul Nobel pentru Pace din acest an.
Anunțul a fost făcut vineri de Comitetul Nobel norvegian, la Oslo. Lista de nominalizări a fost un secret bine păzit, dar se știe că pe ea figurează 343 de nume, printre care 251 de persoane și 92 de organizații.
„Laureații Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Aceștia au promovat timp de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor”, a declarat Comitetul Nobel norvegian în citația sa.
„Au depus un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, abuzurile privind drepturile omului și abuzurile de putere. Împreună, ei demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație.”
Câștigătorii de anul trecut au fost jurnaliștii Dmitri Muratov din Rusia și Maria Ressa din Filipine. De când au primit premiul, ambii au luptat pentru supraviețuirea organizațiilor lor de presă, sfidând încercările de a le reduce la tăcere din partea propriilor guverne.