ONG-urile din Rusia sunt de părere că noile amendamente propuse de deputații ruși la legea care îi vizează pe așa-numiții ”agenți ai străinătății” aduc o atingere fără precedent la drepturile civile.
„Aceste amendamente sunt o atingere fără precedent la drepturile noastre civile şi politice”, a estimat Aleksandr Verhovski, director al Centrului Sova, specializat în studiul xenofobiei, în cadrul unei conferinţe de presă online.
„Este vorba despre serioase restricţii ale libertăţii de expresie (…) pentru viitorii ‘agenţi ai străinătăţii’, pentru jurnalişti şi pentru noi toţi”, a adăugat el.
Amendamentele au fost propuse în luna noiembrie
Deputaţii din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, au propus luna trecută o serie de amendamente care le-ar asigura autorităţilor mai multă latitudine pentru a desemna persoane drept „agenţi ai străinătăţii”.
Potrivit acestor amendamente, un individ care a primit un sprijin material sau financiar din străinătate sau de la organizaţii deja considerate drept „agenţi ai străinătăţii” va putea fi şi el de acum înainte desemnat în acest mod, fără o decizie a justiţiei.
Persoanele considerate „agenţi ai străinătăţii” nu vor putea ocupa posturi în administraţiile municipale.
Candidaţii în alegeri pot şi ei să fie calificaţi drept „agenţi ai străinătăţii”, în contextul în care alegerile legislative vor avea loc în Rusia anul viitor.
Legea a fost adoptată în anul 2012
Legea privind „agenţii străinătăţii” a fost adoptată în Rusia în 2012. Ea obligă organizaţiile care beneficiază de finanţare din străinătate să se înregistreze ca atare pe lângă Ministerul Justiţiei şi să-şi marcheze publicaţiile cu această sintagmă.
Câmpul de acţiune al acestei legi a fost apoi lărgit, el putând viza indivizi, precum jurnalişti sau bloggeri.
Ce mai vizează amendamentele
Amendamentele vizează, de asemenea, limitarea organizării de evenimente publice finanţate din fonduri străine, o restricţie care preocupă în special ONG-urile instalate în provincie, mai puţin bogate decât cele din capitală.
„Aceste proiecte vor ucide activitatea ONG-urilor în regiuni”, a spus Irina Protasova, co-preşedintă a ONG-ului de ajutor juridic „Omul şi legea”.
„Aceste legi nu au fost încă adoptate, dar resimţim deja o presiune”, a spus ea, adăugând că autorităţile din regiunea sa au încetat orice contacte cu ONG-urile.
Prima lectură a acestor amendamente urmează să aibă loc pe 8 decembrie.