Onorariile avocaţilor pentru asistenţa judiciară se indexează cu rata inflaţiei

Onorariile avocaţilor pentru asistenţa judiciară se indexează cu rata inflaţiei. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, Traian Briciu, și procurorul general Alex Florența au semnat, în ziua de vineri, 31 mai, un acord adițional referitor la ajustarea cu inflația a onorariilor avocaților pentru serviciile de asistență juridică.

Alina Gorghiu, Traian Briciu, Alex Florența
Alina Gorghiu, Traian Briciu, Alex Florența (SURSA FOTO: Facebook, Ministerul Justiției)

Începând cu data de 1 iunie 2024, onorariile specificate în protocol vor fi actualizate conform indicele prețurilor de consum total (IPC) anunțat de Institutul Național de Statistică pentru intervalul aprilie 2023 – aprilie 2024, care a înregistrat o creștere de 5,9%.

Semnarea acestui acord adițional se bazează pe prevederile Legii nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, care stipulează că, anual, onorariile pentru asistența juridică stabilite prin protocolul încheiat între UNBR, Ministerul Justiției și Ministerul Public vor fi ajustate conform ratei inflației comunicată de Institutul Național de Statistică (INS).

S-a realizat indexarea cu rata inflației a tuturor onorariilor specificate în Protocol

Prin intermediul acestui act adițional, s-a realizat indexarea cu rata inflației a tuturor onorariilor specificate în Protocol, inclusiv cele pentru procese și cereri cu obiect neevaluabil în bani, cele cu obiect evaluabil, cazurile din domeniul raporturilor de familie, ocrotirea persoanei și minorilor, și onorariile cuvenite avocaților pentru asistența extrajudiciară acordată în cadrul sistemului de ajutor public judiciar.

Un nou protocol privind stabilirea onorariilor avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență juridică în materie penală, pentru prestarea serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară în accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală, a fost semnat în data de 8 februarie 2024.

Ce sunt onorariile avocaților?

Onorariul avocatului reprezintă suma de bani primită de acesta de la clientul său pentru activitatea profesională desfășurată, incluzând și acoperirea tuturor cheltuielilor făcute în interesul clientului. Onorariul de avocat se estimează și se stabilește conform statutului profesiei de avocat, ținând cont de dificultatea, amploarea și durata cazului.

În general, la calculul onorariului, avocatul ia în considerare următoarele criterii:

  • timpul și volumul de muncă necesar pentru executarea mandatului primit sau a activității solicitate de client;
  • natura, noutatea și dificultatea cazului. De obicei, un avocat va reduce onorariul în cauzele pe care le consideră „repetitive” sau comune, cum ar fi reprezentarea într-un dosar cu un obiect asupra căruia judecătorii se pronunță frecvent;
  • importanța intereselor în cauză. Dosarele care implică sume mari de bani sau imobile de mare valoare presupun o responsabilitate mai mare pentru avocat, ceea ce justifică onorarii considerabil mai mari;
  • avantajele și rezultatele obținute pentru client prin exercitarea profesiei;
  • constrângerile de timp impuse de client sau de circumstanțele cazului, care obligă avocatul să acționeze cu promptitudine pentru a asigura servicii legale performante.