Onorariul per proces, o schimbare majoră adusă de criză

Introducerea onorariilor fixe, per proces, este una din schimbăruile aduse de criză pe piața avocaturii, în 2010. „Clienții și-au dorit predictibilitate, au vrut să știe de la bun început ce costuri va implica procesul respectiv”, a explicat Crenguța Leaua, managing partner în cadrul societății de avocatură Leaua & Asociații.

Firma a finalizat anul trecut cu încasări de 5,3 milioane de euro (fără TVA), în creștere cu 97% față de anul precedent, în special datorită serviciilor de consultanță, litigii și arbitraj.

Pentru anul în curs, Leaua & Asociații își propune să consolideze creșterea înregistrată în 2010, sprijinindu-se pe cei patru piloni ai activității companiei :  consultanță, litigii, fiscalitate și arbitraj. Asta pentru că, de la începutul anului, a fost înființat și cel de-al patrulea departament al firmei, cel de fiscalitate, urmând a fi condus de avocatul Gheorghe Matei.

„Nu a fost planul nostru să creștem așa mult anul trecut, a fost o cerere crescută din partea clienților”, a explicat Crenguța Leaua.

Cea mai spectaculoasă creștere, de 200%, s-a înregistrat în departamentul de consultanță. Principalele proiecte care au generat această creştere remarcabilă au fost în zona de fuziuni şi achiziţii în domenii precum infrastructura, energia  și construcțiile.

Echipa de avocați din cadrul Leaua & Asociaţii a fost implicată în 2010 în 7 proiecte din dreptul aviaţiei, inclusiv finanțările specifice. A oferit consultanță grupului de companii Cessna, pentru un volum de tranzacții care depășește 42 milioane de dolari.

„Estimăm că anul 2011 va fi unul de consolidare și chiar de creștere în domeniile principale în care oferim consultanță”, a declarat Alexandru Stanciu, partener coordonator al  departamentului de consultanță. „Anticipăm un reviriment al tranzacţiilor și în zona imobiliară, având în vedere faptul că anul 2011 va fi unul de pregătire, înainte de 2012, de când cetățenii altor state din Uniunea Europeană nu vor mai avea restricţii la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor în România,” a mai spus el.

O alta arie de practică pentru care Leaua & Asociații este recunoscută și care a înregistrat o creștere importantă – cu 50% – este cea a litigiilor. Cel mai mare volum de litigii a fost în domeniul comercial, cel al construcțiilor și al dreptului muncii. Societatea a câștigat, în 2010, peste 300 de litigii de muncă, reprezentând angajatorii.