Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele şase luni din 2022, cu 35,1%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 3.476 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Cele 3.476 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 20,242 milioane de dolari, cu 9,8% mai mic faţă de cel al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-iunie 2021, de 22,429 milioane de dolari.
În iunie 2022, au fost înmatriculate 638 de firme cu participare străină la capitalul social. În funcţie de domenii, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (24,29% din total), în activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (23,04%) şi transport, depozitare şi comunicaţii (16,3%).
La finele lunii iunie 2022, în România existau 240.323 societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 66,609 miliarde de dolari.
Cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 51.167 (capital subscris de 3,967 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor olandeze, respectiv 12,582 miliarde de dolari, în 5.792 de firme.
Peste 3.500 de companii din țară au intrat în insolvență în prima jumătate a anului 2022, arată o analiză CITR
CITR arată că 32 companii de impact din România au intrat în insolvență în semestrul I 2022. Acestea au o valoare cumulată a activelor imobilizate de 965 milioane de lei.
„Numărul companiilor care intră în procedură de insolvență nu s-a schimbat fundamental în ultimii ani, iar numărul companiilor de impact care au intrat în insolvență reprezintă un procent nesemnificativ față de cele care noi, ca experți, considerăm că ar avea nevoie de ajutor.
Conform studiului CITR de la finalul anului trecut, în România au fost identificate 6.654 companii de impact, cu active de peste 1 milion EUR, aflate în stare de insolvență iminentă. Dintre acestea, doar 32 au intrat în procedură de insolvență în anul 2022, iar asta ne arată în continuare că nu ne îndreptăm către o însănătoșire a mediului economic.
Din fericire, acum avem legislație nouă care vine în sprijinul întregului mediu de business și care aduce instrumente de restructurare și prevenție timpurie și încurajăm antreprenorii să apeleze la aceste soluții. CITR se implică activ în procesul de dezvoltare a unei culturi a prevenției în mediul de business”, a explicat Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.
Numărul companiilor de impact aflate în insolvență aproape s-a triplat față de aceeași perioadă a anului trecut
De asemenea, numărul companiilor de impact aflate în insolvență aproape s-a triplat în primul semestru al 2022, față de aceeași perioadă a anului anterior, în condițiile în care semestrul I al 2021 a fost atipic, fără presiuni semnificative asupra afacerilor, datorită măsurilor de sprijin implementate în contextul pandemiei.
Multe dintre datoriile scadente la acea perioadă au fost amânate, determinând o acumulare suplimentară de datorii. Studiile CITR efectuate pe portofoliul propriu de-a lungul anilor arată că 57% dintre companii au amânat cel puțin 3 ani intrarea în insolvență, acest lucru având consecințe negative, cum ar fi scăderea cu peste 50% a cifrei de afaceri și creșterea cu peste 30% a datoriilor.