Cel mai important hotel de cinci stele din Romania este motiv de razboi intre cipriotii de la ONT si omul de afaceri Fathi Taher

ONT Carpati detine 30% din actiunile Marriott, cel mai profitabil hotel de cinci stele din Bucuresti. Pe deasupra, are o creanta de 28 de milioane de euro impotriva societatii care administreaza hotelul. si mai are un hotel in Sinaia. Pe toate acestea le-a pus gaj la o banca cipriota pentru un credit de trei milioane de euro!




Ca sa intelegeti mai bine: nu vi s-ar parea cel putin ciudat ca o persoana care cumpara un televizor in rate sa garanteze nu doar cu apartamentul de bloc din Titan, ci si cu o vila luxoasa in centrul Capitalei? Pe scurt, cam asta a facut ONT Carpati saptamana trecuta, cand a pus pe jar piata hoteliera cu un anunt sec dat pe Rasdaq. Daca n-ar fi fost vorba de Marriott, anuntul ar fi trecut cu siguranta neobservat. Insa este vorba de cel mai rentabil hotel din Romania, a carui cifra de afaceri va ajunge in acest an pana la 45 de milioane de euro, dupa estimarile omului de afaceri Fathi Taher, care controleaza hotelul. Hotel care face, mai spune Taher, nici mai mult nici mai putin de 200 de milioane de euro, bineinteles daca n-ar fi grevat de datorii de 170 de milioane. Cu alte cuvinte, procentajul de 30% detinut de ONT Carpati ar valora 60 de milioane de euro. Numai ca Societatea Companiilor Hoteliere Grand (GHES), care administreaza hotelul, a contractat in anul 2000 pentru renovarea cladirii un credit garantat de stat de 108 milioane dolari la un consortiu de banci din Austria.
Asa ca, de cinci ani incoace, tot profitul hotelului merge spre bancile austriece.


Stelios Thoma, vicepresedintele ONT Carpati, spune suparat ca nu a primit deloc dividende de la Marriott, asta pe langa faptul ca GHES le datoreaza 28 de milioane de euro. Suma reprezinta contravaloarea cladirii, la acea vreme carcasa neterminata a unei cladiri comuniste. ONT, pe atunci societate de stat, a contribuit la aceasta afacere cu cladirea, data sub forma de imprumut. Numai ca in contract se prevede faptul ca ONT-ului i se vor rambursa banii numai dupa ce GHES va termina de platit creditul catre banci. Cand se va intampla asta? Teoretic, creditul trebuia achitat pana in 2010, insa a fost deja rescadentat o data in 2003. Acum, ONT incearca la randul sau reesalonarea creditului, in speranta ca va vedea ceva din banii datorati de GHES.
“Avem un proces cu Societatea Companiilor Hoteliere Grand

(GHES), proprietarul Marriott, pentru aceasta datorie”, afirma Thoma. Care se plange ca pana acum a investit bani in afacerile de la ONT, fara sa primeasca nimic in schimb. “Am investit 4,2 milioane de euro in modernizarea hotelului New Montana, pe care acum il evaluam la cinci-sase milioane de euro”, spune seful de la ONT.


Tot pentru modernizari, dar si pentru a achita taxele catre stat, Thoma spune ca ONT Carpati a fost nevoita sa contracteze un imprumut de trei milioane de euro de la banca cipriota Bank of Cyprus Public. La o cifra de afaceri de 2,9 milioane euro pe 2004, ONT a inregistrat pierderi de circa un milion de euro, avand datorii totale de 3,8 milioane de euro.

La randul sau, Taher spune ca nu ar fi corect fata de banci sa achite datoria ONT mai repede decat prevede contractul si nu intelege de ce ONT nu mai are rabdare. “A doua zi dupa ce au cumparat ONT, cei de la New Marathon au venit la mine sa-mi vanda partea lor de 30% din Marriott pentru suma de 30 de milioane de dolari. I-am refuzat”, spune Fathi Taher, care sustine ca in ultimii ani a mai cumparat cam jumatate din participatia Strabag la Marriott. Cipriotii de la New Marathon au cumparat ONT Carpati in anul 2000 pentru suma, spune Taher, de numai 2,5 milioane de euro. “Obligatia ONT era sa vina cu investitii de circa 1,5 milioane de dolari. Prin 1998, cei de la ONT si-au dat seama ca nu au aceasta suma. si atunci a aparut omul de afaceri Fathi Taher, care s-a obligat sa investeasca el milionul si jumatate de dolari, in schimbul a 15% din actiunile Marriott, pe care i le-a cedat ONT”, spune Stelios Thoma.


Ce s-ar intampla daca personajul despre care va povesteam la inceput ca isi cumpara un televizor nu si-ar achita creditul? Foarte simplu: banca se alege cu apartamentul ori cu vila sa. Asta sustine Fathi Taher ca doreste sa faca ONT cu creanta si/sau actiunile la GHES, pe care, daca ceilalti actionari nu vor sa le rascumpere, le poate vinde oricui doreste.

Stelios Thoma neaga cu desavarsire aceste speculatii, admitand insa ca atat timp cat GHES are datoriile pe care le are, actiunile nu valoreaza mare lucru. Pe de alta parte, vicepresedintele New Marathon, spune ca nu vrea sa vanda actiunile de la Marriott decat in cazul in care cineva vine sa-i ofere pe ele 100 de milioane de euro. “Nici n-ar putea sa le vanda, pentru ca noi, ceilalti actionari, avem drept de preemptiune in cazul vanzarii”, contracareaza Taher. Insa cine vrea sa cumpere o vila aflata in litigiu?


Istoria Marriott

O investitie de peste 150 de milioane de dolari, hotelul Marriott detine recordul de a avea cel mai mare aport de capital strain din domeniul turismului din Romania. Cu mai mult de zece ani in urma, firma austriaca Bau Holding Strabag AG a decis sa investeasca intr-un hotel de cinci stele in Bucuresti. A gasit un teren in apropiere de Casa Poporului, pe care era construita o cladire neterminata. Cladirea si terenul de sub ea apartineau la acea vreme firmei de turism ONT Carpati. Austriecii au ales sa investeasca aici, si in urma negocierilor au decis ca 55% din actiunile hotelului nou construit le va reveni lor, iar restul va intra in portofoliul ONT.



Ca si in cazul World Trade Center-Sofitel, proiectul s-a realizat cu un credit garantat de statul roman. Principalii actionari ai hotelului sunt: Strabag (51%), Grand Hotel Interests (4%), Alliance Overseas (15%), ONT Carpati (30%). Actiunile Alliance Overseas si jumatate din pachetul Strabag sunt controlate de Fathi Taher. Hotelul JW Marriott are 402 camere, 7.000 metri patrati de birouri, spatii comerciale, cazino, cinci restaurante, cele mai mari sali de conferinte din Capitala si centru de sanatate.