Administrația talibană nu a fost invitată la reuniune
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, nu a invitat administrația talibană la o reuniune pe care o convoacă săptămâna viitoare la Doha cu trimișii speciali pentru Afganistan din diferite țări, a anunțat vineri un purtător de cuvânt al organizației, potrivit Reuters.
„Secretarul general nu a adresat o invitație autorităților de facto”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.
Reprezentanții organizației au fost nevoiți să sublinieze că reuniunea nu se va axa pe o eventuală recunoaștere internațională a administrației talibane, după ce comentariile adjunctului șefului ONU au stârnit îngrijorare și confuzie. Amina Mohammed, a sugerat săptămâna trecută că reuniunea de la Doha „ar putea face acei pași mici pentru pe calea recunoașterii”.
În schimb, întâlnirea din Qatar de luni și marți se va concentra pe revigorarea „angajamentului internațional în jurul unor obiective comune pentru o cale durabilă de urmat în ceea ce privește Afganistan”, a mai spus Dujarric.
Talibanii au preluat puterea în august 2021, când forțele conduse de SUA s-au retras după 20 de ani de război.
În decembrie, Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, a aprobat amânarea, pentru a doua oară, a unei decizii privind recunoașterea sau nu a administrației talibane.
Interdicția impusă femeilor de talibani, condamnată vehement
Consiliul de Securitate al ONU a condamnat joi, în unanimitate, o interdicție impusă de administrația talibană femeilor afgane care lucrează pentru ONU în Afganistan și a cerut liderilor talibani să „revină rapid” asupra deciziei.
Rezoluția – redactată de Emiratele Arabe Unite și Japonia – descrie interdicția ca fiind „fără precedent în istoria Națiunilor Unite”, afirmă „rolul indispensabil al femeilor în societatea afgană” și spune că interdicția impusă femeilor afgane de a lucra pentru ONU „subminează drepturile omului și principiile umanitare”.
Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la ONU, Lana Nusseibeh, a declarat că peste 90 de țări au co-sponsorizat rezoluția „din imediata vecinătate a Afganistanului, din lumea musulmană și din toate colțurile lumii”.
„Acest sprijin face ca mesajul nostru fundamental de astăzi să fie și mai semnificativ – lumea nu va sta cu mâinile în sân în timp ce femeile din Afganistan sunt șterse din societate”, a declarat ea în fața consiliului.
Talibanii susțin însă că respectă drepturile femeilor în conformitate cu interpretarea strictă a legii islamice. Oficialii talibani mai spun că deciziile privind femeile care lucrează în domeniul ajutorului umanitar sunt o „problemă internă”.