Astfel, acesta a lansat un plan pentru uşurarea impactului socio-economic al pandemiei, transmite miercuri dpa, citată de agerpres.
„Este cea mai gravă criză cu care ne-am confruntat de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat marți, şeful ONU într-o conferinţă de presă virtuală, aducând argumentele că boala reprezintă o ameninţare pentru fiecare dintre noi şi va aduce cu ea o recesiune economică cum nu a mai existat în trecutul recent.
„Suntem încă prea departe de locul unde ar fi trebuit să fim pentru a lupta eficient împotriva COVID-19 în întreaga lume şi pentru a putea ataca impactul negativ asupra economiei globale şi asupra societăţilor globale”, a adăugat el.
Toate țările trebuie să urmeze îndrumările ONU
Totodată, Guterres a subliniat că toate ţările trebuie să urmeze îndrumările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a suprima acest virus. Se pare că șeful ONU a observat că s-a înregistrat „tendinţa ca fiecare să meargă pe drumul său”.
„Suntem departe de a dispune de un pachet global pentru ajutarea statelor în curs de dezvoltare”, a mai spus Guterres, adăugând că ţările dezvoltate au reuşit să se mobilizeze doar pentru a-şi susţine propriile economii. El a susţinut că trebuie mărite resursele puse la dispoziţia ţărilor sărace prin extinderea capacităţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi că trebuie ca măsurile de ajutorare să se concentreze în primul rând asupra celor mai afectaţi, printre care femeile şi oamenii din ţările distruse de războaie.
Acesta a mai anunţat că ONU a înfiinţat „un nou fond de încredere în cadrul unui multiparteneriat pentru răspuns şi refacere după criza COVID-19 pentru susţinerea ţărilor cu venituri mici şi mijlocii să facă faţă urgenţei şi să-şi revină apoi după şocul economic”.