Organizaţia Naţiunilor Unite şi Organizaţia Mondială a Comerţului au declarat ieri, într-un comunicat comun, că nimic nu poate justifica restricţiile impuse de unele state privind  importurile de carne de porc provenite din Statele Unite ale Americii.

Comunicatul subliniază că nu a fost raportat, până la ora actuală, niciun caz de contaminare cu virusul H1N1 la carnea de porc.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a arătat deja, în mai multe rânduri, că nu există probe în favoarea tezei că  virusul se transmite de la porc la om sau că eventualul consum de carne de porc ar comporta vreun risc.

Rusia şi China au anunţat că au interzis orice import de produse din carne de porc provenit din Statele Unite. Alte ţări precum Indonezia, Ucraina sau Serbia au făcut acelaşi lucru pentru toate produsele.

Federaţia Americană pentru Exporturile de Carne estimează că exporturile  produselor din carne de porc au înregistrat o scădere de 10% în doar o săptămână.

Statele Unite exportă aproximativ un sfert din producţia de carne de vită şi de porc, având o cifră de afaceri înregistrată în 2008 de 4,8 milioane de dolari, din aceste exporturi.

SURSA: 20minutes