În raportul anual privind perspectivele economice globale, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) a subliniat că toate creșterile ratei dobânzii și politicile de austeritate din țările bogate sunt un „pariu imprudent”, care riscă să aibă consecințe grave, în special în cazul țărilor cu venituri mai mici, relatează FoxBussiness.
Cursul actual riscă să arunce lumea într-o recesiune globală
„Încă mai avem timp să ne dăm un pas în spate de pe marginea prăpastiei care este o recesiune”, susține secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan.
„Avem instrumentele necesare pentru a calma inflația și a sprijini toate persoanele vulnerabile. Dar cursul actual îi afectează pe cei mai vulnerabili, în special în țările în curs de dezvoltare, și riscă să arunce lumea într-o recesiune globală”, a avertizat ea.
Înăsprirea politicii monetare ar putea aduce o perioadă de stagnare și instabilitate economică
Agenția a estimat că o majorare de către Fed, cu mai multe puncte procentuale, a ratei dobânzii de referință, va reduce producția în alte țări bogate cu aproximativ 0,5% și în țările sărace cu aproximativ 0,8% în următorii trei ani. Țările cu venituri mai mici vor avea o producție mai mică, cu aproximativ 360 de miliarde de dolari în următorii trei ani, ca urmare a creșterilor ratei dobânzii decisă de Fed până acum.
„Înăsprirea politicii monetare ar putea aduce o perioadă de stagnare și instabilitate economică”, a precizat UNCTAD într-un comunicat care însoțește raportul.
„Ideea că (băncile centrale) vor putea scădea prețurile bazându-se pe rate mai mari ale dobânzii, fără a genera o recesiune, este un pariu imprudent”, se mai spune în comunicat.
Toată lumea se teme acum de o recesiune
Fed a majorat cu 75 de puncte procentuale rata dobânzii de politică monetară, pentru a treia oară consecutiv, la un interval cuprins între 3% şi 3,25% și au indicat că urmează creșteri mai mari.
Tot mai mulți experți se tem că Fed va declanșa o recesiune economică, deoarece crește rata dobânzii în cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii pentru a opri inflația. O încetinire deliberată a economiei, care va fi însoțită, fără îndoială, de o creștere a ratei șomajului, este cu atât mai delicată cu cât recesiunea amenință economia americană și, în sens mai larg, economia mondială.
Președintele Fed, Jerome Powell, a recunoscut că banca centrală va duce economia spre recesiune, cu toate aceste creșteri rapide ale ratei dobânzii, avertizând că acestea vor provoca „durere” economică.
Între timp, dolarul a atins maxime istorice, față de alte valute străine-cheie, inclusiv față de lira sterlină, a cărei valoare, față de dolar, a scăzut cu peste 20% de la sfârșitul anului 2021.
Ron Insana, analist senior al CNBC, a avertizat împotriva tacticilor agresive ale Fed de a exporta inflația în alte țări și de a scumpi produsele americane pe piețele externe.
„Creșterea accelerată a ratelor dobânzilor globale, aprecierea extrem de rapidă a dolarului și scăderea paralelă a acțiunilor globale ne pot determina să concluzionăm că ajungem într-un punct inacceptabil”, spune Insana.