Promulgată luni de preşedintele Janos Ader, legea "riscă să încalce principiile centrale ale libertăţii academice într-o societate liberă", a atras atenţia raportorul special al ONU pentru libertatea de opinie şi de expresie, David Kaye. 

Adoptată în procedură de urgenţă "fără un proces legislativ normal, legea pare concepută să afecteze" Universitatea Central Europeană (CEU), a spus Kaye. 

Peste 1.000 de protestatari au ieşit luni noapte în stradă la Budapesta, după o manifestaţie cu zeci de mii de persoane duminică, pentru a denunţa această lege care pare concepută pentru a duce la închiderea CEU. 

Protestele au început de săptămâna trecută, când cabinetul premierului Viktor Orban a introdus proiectul de lege, stabilind standarde pe care CEU nu le poate îndeplini, cum ar fi cel privind existenţa unui campus în ţara de origine a instituţiei de învăţământ, în acest caz SUA. Mai multe demonstraţii sunt aşteptate pentru miercuri. 

CEU, cu predare în limba engleză, s-a deschis la Budapesta în 1991, având ca scop răspândirea ideilor de democraţie şi liberalism în regiune după căderea comunismului şi sfârşitul Războiului Rece. Universitatea este finanţată de miliardarul american de origine ungară George Soros, ţinta unei campanii a premierului ungar Viktor Orban.

Guvernele SUA, Germaniei şi Franţei, alături de organizaţii precum Asociaţia Internaţională a Universităţilor au criticat decizia care ar putea duce la închiderea CEU.

AGERPRES