Circa o treime din totalul de 232 de milioane de imigranţi la nivel mondial au sub 30 de ani, potrivit unui raport prezentat vineri de ONU şi în care sunt analizate principalele probleme cu care se confruntă tinerii care îşi părăsesc ţările de origine, informează EFE.
Potrivit estimărilor ONU, în lume există circa 75 de milioane de tineri sub 30 de ani cu statut de imigranţi internaţionali. Dintre aceştia, circa 35 de milioane au sub 20 de ani – cifră net superioară celei înregistrate în anul 2000, când se înregistau 31 de milioane de imigranţi cu vârste sub 20 de ani – în timp ce 40 de milioane de imigranţi au între 20 şi 29 de ani.
În total, ONU a calculat că există 232 de milioane de imigranţi la nivel global, ceea ce reprezintă 3,2% din totalul populaţiei mondiale.
Documentul, elaborat de Departamentul pentru Afaceri Economice şi Sociale al ONU, consemnează experienţa a numeroşi tineri imigranţi pentru a identifica problemele cu care se confruntă, atât cei care emigrează legal, cât şi cei care dintr-un motiv sau altul devin imigranţi ilegali.
În general, raportul asigură că tinerii îşi îmbunătăţesc nivelul de trai atunci când emigrează şi îşi ajută şi familiile, trimiţând acasă o parte din câştiguri. Fenomenul emigraţiei este benefic şi pentru ţările care primesc imigranţi, ducând la o mai mare eficienţă economică, potrivit ONU.
Totuşi, raportul atrage atenţia asupra problemelor pe care le poate provoca ţării de origine pierderea prin imigraţie a unui număr mare de tineri, deoarece se pierde capital uman şi se înregistrează o aşa-numită 'fugă a creierelor', îndeosebi în domenii precum medicina şi educaţia.
sursa: Agerpres