ONU: Conflictul dintre Israel şi Hamas poate duce la o criză “necontrolabilă”. Se cere oprirea imediată a focului

bombardament

SURSA FOTO: captura video SkyNews

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a vorbit, duminică, despre ostilităţile dintre Israel şi Fâşia Gaza, ce s-au soldat până acum cu sute de morţi şi răniţi. Escaladarea violențelor dintre cele două părţi este “îngrozitoare”, consideră oficialul.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) cere încetarea focului între Israel şi militanţii din Fâşia Gaza şi consideră că escaladarea violenţelor este “îngrozitoare”.

Războiul din Orientul Mijlociu poate duce la o criză “necontrolabilă”

Declaraţii îi aparţin secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a luat cuvântul duminică, la New York, în debutul unei şedinţe a Consiliului de Securitate. Acesta a spus că escaladarea violențelor în Orientul Mijlociu este “îngrozitoare”, iar totul se poate solda cu o criză “necontrolabilă”.

De aceea, Guterres a cerut oprirea imediată a luptelor ce au loc acum în Israel şi în Fâşia Gaza, relatează europalibera.org.

Duminică, 16 mai, a fost înregistrat cel mai grav bilanţ zilnic de la izbucnirea violenţelor între Israel şi militanţii Hamas, lunea trecută. Raidurile aeriane israeliene de duminică au ucis 42 de persoane, inclusiv femei şi copii, a precizat Ministerul Sănătăţii din Gaza.

Armata israeliană a anunţat că atacurile sale de duminică au distrus trei clădiri, inclusiv reședința liderului politic al Hamas, Yahya Sinwar.

Tot duminică, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că operaţiunile militare declanşate de ţara sa vor continua “cu toată forţa” şi vor dura “atât cât este necesar”, obiectivul fiind acela de a restabili calmul şi liniştea pentru cetăţenii israelieni.

Luptele de acum dintre cele două tabere au fost declanşate în urma unor tulburări la Ierusalim şi sunt cele mai intense lupte de la războiul sângeros din Fâşia Gaza din 2014.

Organizaţia “Reporteri fără Frontiere” critică dur atacurile israeliene

Reporteri fără Frontiere (RSF) a sesizat duminică Curtea Penală Internaţională (CPI) după atacurile israeliene asupra clădirii ce găzduia birouri mass-media în Fâşia Gaza, considerând că acestea pot fi “crime de război”, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.

“În ultima săptămână, birourile a 23 de mass-media locale şi internaţionale au fost distruse de atacuri israeliene aeriene ţintite”, a declarat RSF în sesizarea sa, aceste bombardamentele vizând birouri de presă palestiniene şi străine.

“RSF consideră că ţintirea voluntară a mass-media şi distrugerea totală şi intenţionată a echipamentelor acestora reprezintă o crimă de război în temeiul articolului 8 al Statutului de la Roma”, conform scrisorii din 16 mai adresată procuroarei generale a CPI, Fatou Bensouda.

“Armata israeliană nu a provocat doar daune materiale masive redacţiilor ale căror jurnalişti, echipamente şi instalaţii sunt persoane şi bunuri protejate în temeiul protecţiei datorate populaţiei civile. Aceasta a împiedicat, de asemenea, acoperirea mediatică a unui conflict ce afectează în mod direct şi grav populaţia civilă”, consideră RSF.

Sursa foto: captura video SkyNews