"Afacerile penale repezintă una dintre cele mai mari economii ale lumii, se află printre primele 20 de economii", a declarat Iuri Fedotov, şeful Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), descriindu-le ca o ameninţare pentru securitatea şi dezvoltarea economică.
Veniturile au fost calculate recent pentru prima dată de către Banca Mondială şi UNODC, pe baza datelor valabile pentru anul 2009 şi deocamdată nu pot fi făcute niciun fel de comparaţii, a arătat Fedotov într-o conferinţă de presă.
El a arătat că circa 40 de miliarde de dolari se pierd anual prin acţiuni de corupţie în ţările în curs de dezvoltare şi că veniturile ilicite din traficul de fiinţe umane se ridică la 32 de miliarde de dolari în fiecare an.
Crima organizată, traficul ilegal, violenţa şi corupţia sunt "obstacole majore" în calea Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, un grup de scopuri stabilite de comunitatea internaţională în anul 2000 pentru a încerca să îmbunătăţească sănătatea şi pentru a reduce sărăcia, până în 2015, a mai spus Fedotov.
Grupuri criminale au dat dovadă de o impresionantă adaptare la acţiunile de aplicare a legii, descoperind noi oportunităţi de profit, a declarat un înalt oficial american la reuniunea de la Viena. "În ziua de azi, majoritatea organizaţiilor criminale nu se aseamănă deloc cu grupurile de crimă organizată din trecut. În schimb, ele funcţionează ca nişte reţele libere şi informale, care converg atunci când este convenabil şi se angajează într-o gamă diversă de activităţi infracţionale. Trebuie să recunoaştem că această problemă are nevoie de o soluţie globală. Nicio ţară nu se poate ocupa de asta de una singură", a mai spus Fedotov.