Obiectivul imediat al comunității diplomatice internaționale, care a susținut mișcarea rebelilor libieni în preluarea puterii politice, este ca această țară să nu repete greșelile din Irak, stat care s-a confruntat cu un vid de putere după invazia nord americană din 2003.
De aceea, din inițiativa Statelor Unite, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a permis deblocarea a 1.000 de milioane de euro, din sumele pe care Muammar el Gaddafi le deținea în străinătate, bani care să ajungă la opoziția care controlează, în prezent, Tripoli, se arată într-un articol publicat astăzi în cotidianul spaniol, El Pais.
Consiliul Național de Tranziție din Libia a susținut că necesită rapid 3.400 de milioane de euro pentru a menține în funcțiune infrastructura statului.
Colonelul deținea în nume personal, dar și pe numele unor membri ai familiei și guvernului conturi în străinătate, în valoare de 70.000 de milioane de euro, sumă ce a fost blocată. Circa 75% din acești bani au fost depozitați în bănci din SUA, Marea Britanie și Germania. În total, incluzând și alte investiții, cum ar fi proprietăți imobiliare, Gaddafi avea, în afara Libiei, o avere ce se ridica la 111.000 de milioane de euro.
Reamintim faptul că, Libia este unul din principalii producători de petrol din lume.