Membrii permanenți ai Consiliului de Securitate ONU - China, Franța, Rusia, Regatul Unit și SUA au vorbit recent, într-o declarație comună despre ce înseamnă un război nuclear, dar și care ar putea fi urmările acestuia. Cele cinci mari puteri spun că un astfel de război nu ar putea fi niciodată câștigat.
Membrii permanenți ai Consiliului de Securitate ONU – China, Franța, Rusia, Regatul Unit și SUA – susțin într-o declarație comună că „Un război nuclear nu va fi niciodată câștigat și nu trebuie niciodată purtat”, arată Hurriyet.
Cele cinci mari puteri nucleare ale lumii și în același timp membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU – China, Franța, Rusia, Regatul Unit și SUA – au publicat o declarație comună pentru a preveni proliferarea armelor nucleare și pentru a împiedica posibile războaie nucleare, înainte de revizuirea unui acord nuclear important în decursul acestui an.
În declarația comună se arată că „Una dintre principalele noastre responsabilități este să evităm războaiele între statele care dețin arme nucleare și să contribuim la diminuarea riscurilor strategice”. În același timp, se arată că „Suntem convinși că un război nuclear nu poate fi niciodată câștigat și că nu trebuie niciodată purtat. Trebuie să prevenim răspândirea unor asemenea arme”.
Folosirea de arme nucleare trebuie descurajată
În comunicat se mai arată că folosirea de arme nucleare va avea efecte pe scară largă și că atât timp cât vor exista arme nucleare va fi necesar să fie descurajată utilizarea acestora și pornirea de războaie.
„Confirmăm încă o dată importanța gestionării amenințărilor nucleare. Subliniem importanța respectării angajamentelor referitoare la Acordul de Neproliferare a Armelor Nucleare. Rămânem fideli angajamentelor noastre privind limitarea accesului la arme nucleare, măsurile de prevenție referitoare la înarmarea nucleară și derularea de negocieri sub un control internațional vigilent și eficient”.
„Urmărim să continuăm și să consolidăm măsurile care au ca scop prevenirea utilizării neautorizate a armelor nucleare. Confirmăm faptul că armele noastre nucleare nu vor fi folosite pentru a ne ataca unii pe alții sau alte state”.
În declarație se atrage atenția asupra obiectivului unei lumi în care nu există arme nucleare și în care toată lumea este în siguranță. Se subliniază totodată necesitatea înregistrării unor progrese în privința dezarmării și stabilirii unui mediu de securitate mai stabil.