Veştile bune pentru economia globală sunt aşteptate abia în 2024, indică ONU

Informaţii de ultimă oră privind economia mondială. Potrivit ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite), economia globală se va redresa abia în 2024.

Raportul „Perspectivele şi situaţia economiei mondiale” a fost dat publicităţii miercuri, 25 ianuarie. El a fost realizat de către Departamentul pentru afaceri economice şi sociale al ONU.

Creşterea economiei mondiale ar urma să încetinească anul acesta la 1,9%, de la un nivel estimat de 3% în 2022, din cauza efectelor pandemiei, a invadării Ucrainei de către Rusia, a inflaţiei ridicate şi a crizei climatice, a transmis ONU, potrivit agenţiei Reuters.

În 2023, ritmul de creştere al economiei mondiale ar urma să fie unul dintre cele mai reduse din ultimele decenii, se arătă în raportul citat.

„Creşterea economiei mondiale ar urma să accelereze moderat la 2,7% în 2024, dacă, aşa cum estimăm, unele turbulenţe macroeconomice se vor diminua anul viitor.

Perspectivele pe termen scurt rămân extrem de nesigure, deoarece persistă riscurile economice, financiare, geopolitice şi de mediu”, afirmă specialiştii ONU.

Cum arată datele estimările pentru SUA, UE şi China? Date actualizate sunt aşteptate în curând şi din partea FMI

Raportul ONU indică faptul că evoluţia economiei mondiale este afectată de creşterea mai slabă din SUA, UE şi alte state dezvoltate.

Economia americană ar urma să înregistreze un avans de doar 0,4% în 2023, de la un nivel estimat de 1,8% în 2022, UE o expansiune de 0,2% în 2023 (de la un nivel estimat de 3,3% în 2022).

În schimb, economia Chinei ar urma să accelereze la 4,8% anul acesta, faţă de 3% anul trecut.

Un raport important este aşteptat şi din partea FMI (Fondul Monetar Internaţional), săptămâna viitoare. FMI va publica o actualizare a „Perspectivelor economiei mondiale” (World Economic Outlook).

În urmă cu câteva zile, şefa FMI, Kristalina Georgieva, spunea că nu vede „o îmbunătăţire dramatică” a actualelor previziuni care indică un avans al economiei mondiale în 2023 de 2,7%, de la un nivel de aproximativ 3,2% în 2022.

Fondul estimează şi o creştere a economiei Statelor Unite de 1% în 2023, un avans al UE de 0,5% şi o expansiune a Chinei de 4,4%.