Aceste estimări de creştere rămân sub performanţele înregistrate de economia mondială înainte de criză, subliniază directorul diviziei de studii macroeconomice de la UNCATD, Alfredo Calcagno. Potrivit acestuia, ‘riscul căderii într-o nouă recesiune nu poate fi exclus’, în special în situaţia în care criza din zona euro se agravează sau economia chineză va cunoaşte o încetinire bruscă.
Potrivit raportului realizat de experţi UNCATD, la patru ani după criza financiară internaţională economia mondială are dificultăţi în a-şi reveni. În 2012, economia mondială a înregistrat din nou o încetinire a ritmului de creştere, cu un avans de 2,2%, faţă de creşterea de 2,7% înregistrată în 2011. Anumite state au recăzut în recesiune în 2012, iar pentru alte state situaţia s-a agravat cu o creştere a ratei şomajului peste 20%, în special în ţările din Sudul Europei.
‘Zona euro este în recesiune iar PIB-ul regiunii ar urma să înregistreze o creştere de doar 0,3% în 2013, urmând a se întări până la 1,4% în 2014’, se arată în raportul UNCTAD.
În cazul Uniunii Europene, UNCTAD subliniază că cinci state au fost în recesiune în 2012 în timp ce rata şomajului în zona euro a atins un nivel record de aproape 12%, cu un punct procentual mai mult decât în 2011.
În economiile în tranziţiile, adică statele din CSI, din sud-estul Europei şi Rusia, creşterea economică a rămas relativ susţinută în 2012, la 3,5%. În acest an, creşterea ar urma să se accelereze la 3,6% pentru ca în 2014 să ajungă la 4,2%.
Pentru România, scenariul de bază luat în vedere de UNCTAD este cel al unei accelerări a ritmului de creştere economică la 2,3% în 2013 şi 3,0% în 2014, de la o creştere estimată de 1% în 2012. ‘Bulgaria şi România ar putea să se confrunte cu riscuri suplimentare deoarece au legături comerciale, financiare şi de investiţii puternice cu Grecia şi Italia’, estimează UNCTAD.
Pentru a remedia problema, raportul face un apel la abandonarea programelor contraproductive de austeritate în ţările industrializate. ‘Accentul actual pe consolidarea fiscală pe termen scurt, în special în ţările dezvoltate, s-a dovedit a fi contraproductiv’, iar pentru a remedia situaţia este nevoie de o modificare a accentului ‘dinspre consolidarea pe termen scurt spre creşterea economică robustă şi alinierea politicilor fiscale cu politicile structurale care sprijină crearea de locuri de muncă’, ae arată în raportul UNCTAD.
SURSA: Agerpres