Economia mondială va înregistra o creştere de 2,4% în 2013, urmată de un avans de 3,2% în 2014, a estimat miercuri Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) în raportul său intitulat 'Situaţia şi perspectivele economiei mondiale în 2013', relatează AFP.
Aceste estimări de creştere rămân sub performanţele înregistrate de economia mondială înainte de criză, subliniază directorul diviziei de studii macroeconomice de la UNCATD, Alfredo Calcagno. Potrivit acestuia, ‘riscul căderii într-o nouă recesiune nu poate fi exclus’, în special în situaţia în care criza din zona euro se agravează sau economia chineză va cunoaşte o încetinire bruscă.
Potrivit raportului realizat de experţi UNCATD, la patru ani după criza financiară internaţională economia mondială are dificultăţi în a-şi reveni. În 2012, economia mondială a înregistrat din nou o încetinire a ritmului de creştere, cu un avans de 2,2%, faţă de creşterea de 2,7% înregistrată în 2011. Anumite state au recăzut în recesiune în 2012, iar pentru alte state situaţia s-a agravat cu o creştere a ratei şomajului peste 20%, în special în ţările din Sudul Europei.
‘Zona euro este în recesiune iar PIB-ul regiunii ar urma să înregistreze o creştere de doar 0,3% în 2013, urmând a se întări până la 1,4% în 2014’, se arată în raportul UNCTAD.
În cazul Uniunii Europene, UNCTAD subliniază că cinci state au fost în recesiune în 2012 în timp ce rata şomajului în zona euro a atins un nivel record de aproape 12%, cu un punct procentual mai mult decât în 2011.
În economiile în tranziţiile, adică statele din CSI, din sud-estul Europei şi Rusia, creşterea economică a rămas relativ susţinută în 2012, la 3,5%. În acest an, creşterea ar urma să se accelereze la 3,6% pentru ca în 2014 să ajungă la 4,2%.
Pentru România, scenariul de bază luat în vedere de UNCTAD este cel al unei accelerări a ritmului de creştere economică la 2,3% în 2013 şi 3,0% în 2014, de la o creştere estimată de 1% în 2012. ‘Bulgaria şi România ar putea să se confrunte cu riscuri suplimentare deoarece au legături comerciale, financiare şi de investiţii puternice cu Grecia şi Italia’, estimează UNCTAD.
Pentru a remedia problema, raportul face un apel la abandonarea programelor contraproductive de austeritate în ţările industrializate. ‘Accentul actual pe consolidarea fiscală pe termen scurt, în special în ţările dezvoltate, s-a dovedit a fi contraproductiv’, iar pentru a remedia situaţia este nevoie de o modificare a accentului ‘dinspre consolidarea pe termen scurt spre creşterea economică robustă şi alinierea politicilor fiscale cu politicile structurale care sprijină crearea de locuri de muncă’, ae arată în raportul UNCTAD.
SURSA: Agerpres