Subiectul a suscitat vii dezbateri în cadrul summitului asupra climei, desfăşurat la Cancun (Mexic), sub egida Naţiunilor Unite, ale cărui lucrări se apropie de sfârşit.
După cum era de aşteptat, promisiunea de anul trecut de la Copenhaga de a nu permite creşterea temperaturii globale cu 2 grade Celsius până în anul 2050 s-a dovedit a fi o vorbă goală. Cei mai mulţi experţi consideră că aceste două grade în plus apropie pragul critic, după care schimbările climatice vor lua o întorsătură periculoasă.
Conform Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), pentru ca acest lucru să nu se întâmple, la mijlocul acestui secol emisiile de dioxid de carbon din lume nu trebuie să depăşească 44 Gt de CO2/an (cu o treime mai mult decât în prezent). Astfel, pentru a îndeplini promisiunea de la Copenhaga, ţările care au semnat respectivul document ar trebui să reducă până în 2020 cu 5-9 tone în plus emisiile de gaze.
În acordul de la Copenhaga se spune că, până în 2020, UE îşi va reduce emisiile cu 20%, iar SUA- cu 17%. China s-a angajat să mărească ‘eficienţa de carbon’ a economiei sale cu 45% ( volumul de emisii raportat la PIB).
La actualul forum de la Cancun, UE şi-a exprimat disponibilitatea de a ridica nivelul reducerii emisiilor până la 30% dacă iniţiativa sa va întruni un număr suficient de adeziuni. Din păcate, cei mai mulţi participanţi au reacţionat fără prea mult entuziasm la această iniţiativă a Bruxellesului.
În ceea ce priveşte negocierile vizând crearea unui nou instrument, care la sfârsitul anului 2012 ar trebui sa înlocuiască Protocolul de la Kyoto, acestea, cel mai probabil, vor eşua la fel ca cele de la Copenhaga. Japonia a sprijinit SUA, manifestându-şi dezinteresul faţă de reglementarea juridică a emisiilor de gaze cu efect de seră.
SURSA: Agerpres