Război în Fâșia Gaza. Un bilanț realizat de biroul umanitar al ONU (OCHA) arată că cel puţin 23 de persoane care se adăposteau în patru facilităţi ale Naţiunilor Unite în Fâşia Gaza au fost ucise în urma unor atacuri aeriene israeliene de joi.

Biroul subliniază că aproape 20.000 de persoane strămutate se adăposteau în aceste facilităţi ONU pentru ajutor şi lucrări pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) atunci când au fost lovite.

ONU a cerut o încetare a focului în Fâșia Gaza

„La data de 2 noiembrie, aproape 1,5 milioane de persoane din Gaza erau strămutate în interiorul ţării, iar peste 690.400 de persoane se adăposteau în 149 de unităţi ale UNRWA”, a transmis OCHA într-un comunicat, conform CNN.

Escaladarea violenţelor s-a soldat cu uciderea a 72 de membri ai personalului UNRWA, conform OCHA. Totodată, atacurile ar fi avariat 50 de instalaţii ale agenţiei începând cu 7 octombrie.

Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA, a afirmat anterior că agenţia a primit „veşti dificile” despre şcolile din taberele de refugiaţi din Jabalya şi Al Shati.

„Trei şcoli administrate de UNRWA au fost lovite, provocând moartea a cel puţin 20 de persoane”, a declarat Lazzarini într-un interviu acordat sursei menționate.

Israelul subliniază că războiul a fost adus asupra lor de teroriștii Hamas

Un grup de experţi, format din şapte raportori speciali ai ONU, au transmis că poporul palestinian este expus unui risc grav de genocid. Mesajul a venit după ce Israelul a afirmat că îşi îndreaptă atacurile împotriva Hamas, ci nu împotriva civililor. Potrivit Israelului, gruparea teroristă îi foloseşte pe aceştia ca scut.

„Rămânem convinşi că poporul palestinian este expus unui risc grav de genocid. Cerem o încetare umanitară a focului, pentru a ne asigura că ajutorul ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de el”, a declarat într-un comunicat un grupul.

Misiunea israeliană calificat comentariile drept „deplorabile şi profund îngrijorătoare”

Misiunea israeliană de la sediul ONU din Geneva a calificat comentariile drept „deplorabile şi profund îngrijorătoare”. Totodată, a acuzat Hamas pentru moartea civililor.

„Războiul actual a fost adus asupra Israelului de către teroriştii Hamas care au comis un masacru pe 7 octombrie, măcelărind 1.400 de persoane şi răpind 243 de copii, bărbaţi şi femei”, a subliniat misiunea israeliană, referindu-se la cel mai grav atac din istoria de 75 de ani a Israelului.

Curtea Penală Internaţională defineşte crima de genocid în următorul fel. Intenția specifică de a distruge total sau parţial un grup naţional, etnic, rasial sau religios prin uciderea membrilor săi sau prin alte mijloace. Este inclusă și impunerea de măsuri menite să împiedice naşterile sau prin transferul forţat de copii dintr-un grup în altul.