Luni, reprezentantul Permanent al României la ONU, Ambasadorul Ion I. Jinga, a participat la lansarea Grupului de Prieteni din cadrul ONU pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor, o iniţiativă menită să devină un catalizator al diverselor procese şi mecanisme derulate în cadrul multilateral, în acest domeniu, se arată într-un comunicat.

Se pare că Iniţiativa a fost lansată prin intermediul unei reuniuni virtuale, în prezenţa Secretarului General Adjunct al ONU, doamna Amina Mohammed, fiind moderată de Reprezentatul Uniunii Europene la ONU, Ambasadorul Olof Skoog. Au participat ambasadori, reprezentaţi ai UN Women, UNICEF, UNDP, precum şi ai societăţii civile.

Potrivit sursei ciatte, crearea Grupului de Prieteni are loc într-un an aniversar ce marchează 25 de ani de la lansarea Platformei pentru Acţiune şi a Declaraţiei de la Beijing, care au coagulat un răspuns internaţional comun pentru realizarea egalităţii de gen la nivel global. În timpul scurt de la anunţarea sa, în grup s-au înscris deja peste 70 de state.

E nevoie de o acțiune coordonată

Atât Secretarul General Adjunct al ONU, cât şi Ambasadorul UE, au evidenţiat urgenţa acţiunii coordonate la nivel internaţional având în vedere că, la nivel global, 1 din 3 femei s-au confruntat cu violenţa de gen.

De asemenea, în calitate de reprezentant al unuia dintre statele fondatoare, Ambasadorul României la ONU a exprimat convingerea că grupul va aduce o contribuţie importantă la constituirea unui răspuns coordonat la nivel onusian pe o tematică atât de actuală – aceea a eliminării violenţei împotriva femeilor şi fetelor.

Totodată, a trecut în revistă acţiunile întreprinse de către România în acest domeniu, atât în plan intern, cât şi la ONU, circumscrise eforturilor generale pentru asigurarea egalităţii de gen şi promovării drepturilor femeilor şi fetelor.

Între acestea din urmă se numără: extinderea serviciilor sociale pentru victimele violenţei domestice, prin operaţionalizarea a 42 de locuinţe protejate suplimentare şi a 84 de servicii specializate pentru sprijin şi consiliere vocaţională; păstrarea în stare operaţională a tuturor serviciilor rezidenţiale, în timp ce serviciile de zi au beneficiat de mijloace alternative pentru a continua să furnizeze asistenţă şi consiliere (prin Skype, telefon, Whatsapp); implementarea unor programe care vizează extinderea serviciilor sociale, în special pentru victimele violenţei sexuale şi ale violului; consolidarea şi extinderea modalităţilor de difuzare a informaţiilor cu privire la drepturile victimelor şi cu privire la măsurile de sprijin pe care le pot accesa; consolidarea şi extinderea instrumentelor de comunicare disponibile potenţialelor victime, prin instruire suplimentară acordată operatorilor de telefonie gratuită, perfectarea unor parteneriate cu operatori privaţi pentru o aplicaţie dedicată (Bright Sky), precum şi prin campanii derulate în cadrul activităţilor zilnice ale victimelor – de exemplu, în lanţurile de supermarketuri şi pe platformele comerciale online.

Subliniind rolul bunelor practici şi al utilităţii acestora pentru creşterea eficienţei măsurilor întreprinse, Reprezentantul Permanent al României la ONU a dat ca exemplu cooperarea excelentă în acest domeniu derulată de România cu Consiliul Europei şi a propus ca noul Grup de Prieteni să devină, la rândul său, o platformă pentru schimbul de bune practici în materie.