ONU avertizează despre potențialul apocaliptic al conflictului Israel-Liban și impactul său regional

Responsabilul ONU a avertizat că vede această situație ca pe scânteia care poate aprinde pulberea și a subliniat că există un potențial apocaliptic în această situație. Mandatul său se încheie la sfârșitul lunii.

„Văd asta ca fiind scânteia care va aprinde pulberea… Este potenţial apocaliptică”, a avertizat Martin Griffiths.

El a adăugat, în fața jurnaliștilor, că posibilele consecințe sunt „imprevizibile”.

Referindu-se la un posibil conflict care ar implica Libanul, Griffiths a afirmat că acesta se va extinde în Siria și în alte teritorii din regiune.

El a indicat că va avea consecințe evidente în Gaza și va avea un impact asupra Cisiordaniei. Acest lucru este foarte alarmant, a afirmat Martin Griffiths.

„Va avea, în mod evident, consecinţe în Gaza şi, evident, va avea un impact asupra Cisiordaniei. Este foarte alarmant”, a declarat responsabilul ONU.

În decursul celor nouă luni de la izbucnirea războiului în Fâșia Gaza, Griffiths a remarcat că acesta ne-a arătat un nou nivel de tragedie și de cruzime. El a adăugat că exista teama că totul ar putea fi doar începutul.

Conflictul dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza a început în urma atacului lansat de Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie. Acesta a generat violențe și la granița nordică a Israelului cu Libanul, unde schimburile de focuri sunt aproape zilnice între Hezbollah, aliat al mișcării islamiste palestiniene, și armata israeliană.

Hezbollah a deschis un nou front împotriva Israelului în sprijinul Hamas pe 8 octombrie, iar violențele armate au dus la moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, conform unui bilanț AFP bazat pe informațiile furnizate de oficialii israelieni.

În continuare, din cele 251 de persoane răpite pe 7 octombrie din Israel, 116 rămân ținute ostatici în Fâșia Gaza, dintre care 42 au decedat, conform informațiilor furnizate de armata israeliană.

În urma ofensivei lansate de Israel, 37.718 palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza.

Germania îndeamnă cetățenii săi să părăsească Libanul din cauza riscului de escaladare între Israel și Hezbollah

steagul gruparii Hezbollah
Steagul Hezbollah / SURSA FOTO: Dreamstime

Miercuri, Germania a emis o recomandare către cetățenii săi de a părăsi Libanul cât mai curând posibil, în contextul riscului unei escaladări în conflictul dintre Israel și Hezbollahul pro-iranian, conform informațiilor AFP.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că cetățenii germani sunt încurajați să părăsească Libanul cât mai repede posibil.

De asemenea, ministerul german a adăugat că există posibilitatea ca tensiunile actuale din zona de frontieră cu Israelul să se agraveze în orice moment.

„Cetăţenii germani sunt rugaţi să părăsească Libanul cât mai repede posibil. Tensiunile actuale din zona de frontieră cu Israelul se pot agrava în orice moment”, a transmis ministerul german.

În Liban există, de asemenea, o amenințare crescută de atentate teroriste care vizează în special străinii occidentali și marile hoteluri.

Israelul și Hezbollahul sunt implicați în schimburi de focuri aproape zilnice după ce gruparea islamistă palestiniană Hamas a atacat teritoriul israelian pe 7 octombrie, declanșând astfel războiul în Fâșia Gaza.

Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, a avertizat marți împotriva „erorilor de calcul” care ar putea provoca un război total între Israel și Hezbollah în Liban, subliniind necesitatea unei „extreme rețineri”.

Annalena Baerbock a scris pe rețeaua socială X că odată cu fiecare rachetă care traversează Linia Albastră, crește riscul ca o greșeală de calcul să poată declanșa un conflict, referindu-se la linia de demarcație stabilită de ONU între Liban și Israel.

„Cu fiecare rachetă ce traversează Linia albastră (…), creşte pericolul ca o eroare de calcul să poată declanşa un război (…)”, a scris Annalena Baerbock.