ONU: Pact pentru construirea unui ”viitor mai bun” al omenirii

ONU: Pact pentru construirea unui ”viitor mai bun” al omenirii. Națiunile Unite au adoptat Pactul pentru a transforma guvernanța globală. Liderii mondiali au adoptat un ”Pact al viitorului”, care include un Pact digital global și o Declarație privind generațiile viitoare.

Documentul este punctul culminant al unui proces incluziv de adaptare a cooperării internaționale la realitățile de astăzi și la provocările de mâine.

Cel mai amplu acord internațional din ultimii ani, care acoperă domenii cu totul noi, precum și chestiuni asupra cărora nu a fost posibil un acord în ultimele decenii, Pactul urmărește mai ales să se asigure că instituțiile internaționale pot avea rezultate în fața unei lumi care s-a schimbat dramatic de când au fost create, potrivit Ecobusiness.

Pactul ”va pune bazele unei ordini globale durabile, pentru toate popoarele”

„Pactul Viitorului, Pactul digital global și Declarația privind generațiile viitoare deschid ușa către noi oportunități și posibilități neexploatate”, a afirmat secretarul general al ONU în deschiderea Summit-ului viitorului. Președintele Adunării Generale a menționat că Pactul va „pune bazele unei ordini globale durabile, juste și pașnice – pentru toate popoarele și națiunile”.

Pactul acoperă o gamă largă de aspecte, inclusiv pacea și securitatea, dezvoltarea durabilă, schimbările climatice, cooperarea digitală, drepturile omului, genul, tineretul și generațiile viitoare și transformarea guvernanței globale.

Pactul Viitorului, întins pe mai mult de 20 de pagini, include 56 de acţiuni concrete care acoperă domenii diverse, de la multilateralism şi reforma instituţiilor financiare internaţionale, până la combaterea schimbărilor climatice şi dezvoltarea inteligenţei artificiale (AI).

Deşi conţine „idei bune”, mulţi observatori consideră că nu este documentul revoluţionar pe care Guterres şi-l dorea. Richard Gowan, de la International Crisis Group, a declarat pentru AFP că acest document !nu reformează total multilateralismul”, iar unii diplomaţi au caracterizat documentul drept ”dezamăgitor”.

Rezultatele- cheie ale Pactului includ:

În zona păcii și a securității

Cel mai progresiv și concret angajament față de reforma Consiliului de Securitate din anii 1960, cu planuri de îmbunătățire a eficacității și reprezentativității Consiliului, inclusiv prin redresarea prezentării Africii ca prioritate.

Prima reangajare multilaterală față de dezarmarea nucleară din mai bine de un deceniu, cu un angajament clar față de obiectivul eliminării totale a armelor nucleare.

Acord de consolidare a cadrelor internaționale care guvernează spațiul cosmic, inclusiv un angajament clar de a preveni o cursă a înarmărilor în spațiul cosmic și necesitatea de a se asigura că toate țările pot beneficia de explorarea sigură și durabilă a spațiului cosmic.

Pași pentru a evita armonizarea și utilizarea greșită a noilor tehnologii, cum ar fi armele autonome letale, și afirmarea faptului că legile războiului ar trebui să se aplice multor dintre aceste tehnologii noi.

Dezvoltare durabilă, climă și finanțare pentru dezvoltare

Întregul Pact este conceput pentru a accelera implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Cel mai detaliat acord al ONU privind necesitatea reformei arhitecturii financiare internaționale, astfel încât aceasta să reprezinte și să servească mai bine țările în curs de dezvoltare, inclusiv:

Oferirea țărilor în curs de dezvoltare un cuvânt mai puternic în modul în care sunt luate deciziile la instituțiile financiare internaționale;

Mobilizarea mai multor finanțări din partea băncilor multilaterale de dezvoltare pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să își satisfacă nevoile de dezvoltare;

Revizuirea arhitecturii datoriei suverane pentru ca țările în curs de dezvoltare să se poată împrumuta în mod durabil pentru a investi în viitorul lor, împreună cu FMI, ONU, G20 și alți actori cheie;

Consolidarea rețelei de siguranță financiară globală pentru a-i proteja pe cei mai săraci în cazul unor șocuri financiare și economice, prin acțiuni concrete ale FMI și ale statelor membre;

Accelerarea măsurilor pentru a aborda provocarea schimbărilor climatice, inclusiv prin furnizarea mai multor finanțări pentru a ajuta țările să se adapteze la schimbările climatice și să investească în energie regenerabilă.

„Nu putem crea un viitor bun pentru nepoții noștri, cu un sistem construit de bunicii noștri”

După cum a afirmat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „nu putem crea un viitor bun pentru nepoții noștri, cu un sistem construit de bunicii noștri”.

În general, Pactul este o declarație puternică a angajamentului țărilor față de Națiunile Unite, sistemul internațional și dreptul internațional.

Liderii au stabilit o viziune clară a unui sistem internațional care își poate îndeplini promisiunile.