Primele exporturi de grâu după invadarea Ucrainei de către Rusia sunt aşteptate să înceapă săptămâna viitoare, în conformitate cu un acord internaţional semnat în iulie la Istanbul, a declarat miercuri un înalt oficial al ONU, informează AFP.

Primele transporturi de grâu, de săptămâna viitoare

Primele 12 nave care au părăsit porturile ucrainene transportau porumb sau alte produse alimentare, a declarat Frederick Kenney, coordonatorul interimar al Centrului Comun de Coordonare (CCC) cu sediul la Istanbul, responsabil cu supravegherea implementării acordului internaţional semnat pe 22 iulie.

Kenney a declarat că silozurile Ucrainei erau pline cu porumb atunci când Rusia a lansat invazia ţării pe 24 februarie.”Avem trei porturi care au fost practic îngheţate în timp”, a adăugat el.”Navele erau încărcate cu porumb. Era imperativ să scoatem aceste vapoare pentru (ca porturile) să poată găzdui nave noi”, a spus Frederick Kenney.

Semnat de Rusia şi Ucraina sub forma a două texte separate, validat de Turcia şi ONU, acordul de la Istanbul permite reluarea exportului de cereale ucrainene pentru a stopa criza alimentară mondială.

Kenney a spus că primele 12 nave care au părăsit porturile ucrainene au transportat 370.000 de tone de porumb şi alte produse alimentare. Plecarea lor a eliberat spaţiu pentru a găzdui noi nave care vor putea transporta grâul recoltat anul acesta.

„O primă navă a pornit spre Ucraina prin strâmtoarea Bosfor”, a spus el, adăugând că ar putea părăsi Ucraina, încărcată cu grâu, săptămâna viitoare.

Primele dispute după semnarea acordului

Funcţionarea acordului de la Istanbul a fost însă pusă la îndoială miercuri, odată cu anunţul rezilierii contractului de vânzare a primei încărcături de cereale exportate de Ucraina, din cauza unei întârzieri a livrării. Razoni, un cargo sub pavilionul Sierra Leone, a părăsit portul ucrainean Odesa pe 1 august şi ar fi trebuit să acosteze în portul libanez Tripoli duminică, dar staţionează în prezent la Mersin, în sudul Turciei.

Frederick Kenney a spus că CCC nu poate interveni în dispute comerciale şi se concentrează pe misiunea sa de a asigura tranzitul navelor printr-un coridor sigur prin apele minate ale Mării Negre. CCC inspectează, de asemenea, navele la sosirea şi plecarea din Bosfor.