Liderul ONU cere armistiţiu în Ucraina în Săptămâna Patimilor şi de Paşte
Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Naţiunilor Unite (ONU), a propus Guvernului de la Moscova un armistiţiu umanitar de patru zile (joi, 21 aprilie – duminică, 24 aprilie). Motivul invocat de liderul ONU: deschiderea de culoare umanitare.
„Am cerut astăzi o pauză umanitară de patru zile în Săptămâna Patimilor, pentru a permite deschiderea unei serii de culoare umanitare în Ucraina”, a declarat Antonio Guterres, potrivit cotidianului francez Le Figaro.
Potrivit spuselor sale, ONU este gata să creeze culoare umanitare în Mariupol, Herson, Doneţk şi Lugansk.
Amintim faptul că armata rusă a anunţat, marţi după-amiază, că a deschis un culoar umanitar pentru evacuarea militarilor ucraineni blocaţi în zona industrială Azovstal din Portul Mariupol.
„Ţinând cont de situaţia catastrofală din Uzina metalurgică Azovstal, începând cu ora 14.00, forţele ruse au deschis un coridor pentru a permite ieşirea militarilor armatei ucrainene şi a combatanţilor grupurilor naţionaliste care depun voluntar armele”, a transmis Ministerul Apărării din Rusia, potrivit sursei citate.
Reamintim faptul că, anterior, autoritățile ucrainene au impus restricții de circulație în timpul nopții, motiv pentru care bisericile din țara condusă de Volodimir Zelenski vor rămâne închise de Paștele Ortodox, care va avea loc pe data de 24 aprilie, scrie BBC.
Bisericile din Ucraina vor rămâne închise de Paștele Ortodox. Au fost introduse restricții de circulație
Această veste a fost comunicată de poliția ucraineană, de Biserica Ortodoxă din Ucraina și de Biserica Greco-Catolică ucraineană.
În ceea ce privește sfințirea coșurilor de Paște, aceasta va avea loc în continuare, însă restricțiile de circulație vor trebui în continuare respectate.
Slujbele ortodoxe de Paște care urmau să aibă loc vor fi, de asemenea, anulate în timpul restricțiilor de circulație.
În contextul actual, Papa Francisc a reiterat duminică, 17 aprilie, că Ucraina a fost „târâtă într-un conflict crud și fără sens”, iar astăzi se marchează un „Paște al războiului”.
Papa Francisc i-a îndemnat pe liderii din întreaga lume să asculte apelul poporului pentru pace în Ucraina, duminică, ziua când s-a marcat un „Paște al războiului”, conform Sky News.
Papa Francisc, critică la adresa lui Vladimir Putin
În ceea ce a părut a fi o critică la adresa președintelui rus Vladimir Putin, Suveranul Pontif, în vârstă de 85 de ani, le-a spus miilor de oameni din Piața Sfântul Petru că Ucraina a fost „dureros încercată de violența și distrugerea unui război crud și fără sens, în care a fost târâtă”.
„Și ochii noștri sunt neîncrezători în acest Paște al războiului”, a spus el, în timp ce a rostit binecuvântarea anuală de Paște „Urbi et Orbi”.
„Am văzut prea mult sânge, prea multă violență. Inimile noastre, de asemenea, au fost pline de frică și angoasă, deoarece atât de mulți dintre frații și surorile noastre au trebuit să se închidă pentru a fi în siguranță în fața bombardamentelor.
În această noapte teribilă de suferință și moarte, fie ca în curând să apară o nouă zare de speranță! Să fie o decizie pentru pace”, a spus Papa Francisc de la balconul Bazilicii Sfântul Petru, după slujba de Paște.
Apel la pace în Ucraina
Papa Francisc a făcut apel la o „decizie pentru pace” și la „încetarea încordării mușchilor în timp ce oamenii suferă”. Aproximativ 100.000 de persoane au participat la slujba de Paște a Papei în Piața Sfântul Petru și în zonele din apropiere, potrivit biroului de presă al Vaticanului.
Printre aceștia s-au numărat mai mulți politicieni ucraineni, inclusiv Ivan Fedorov, primarul ales al orașului ucrainean ocupat Melitopol, care a fost reținut de forțele rusești luna trecută și acuzat de infracțiuni de terorism.
„Port în inima mea toate victime ucrainene, milioanele de refugiați și de persoane strămutate în interiorul țării, familiile divizate, bătrânii lăsați de izbeliște, viețile distruse și orașele rase de pe fața pământului. Văd chipurile copiilor orfani care fug de război”, a continuat Papa Francisc.
Papa a evidențiat, de asemenea, actele de caritate în mijlocul „durerii războiului”, cum ar fi „ușile deschise ale tuturor acelor familii și comunități care primesc migranți și refugiați în întreaga Europă”.