Reprezentanții Organizației Națiunilor Unite au prezentat mai multe dovezi care atestă faptul că gruparea jihadistă Statul Islamic au folosit arme chimice în timpul autoproclamatului său califat.
Experţi ai Naţiunilor Unite au descoperit mai multe probe care demonstrează că armele chimice au fost folosite de către gruparea jihadistă Statul Islamic în timp autoproclamatului său califat, se arată într-un raport care urma să fie dezbătut luni de Consiliul de Securitate, a relatat AFP.
Experţii au analizat în special un atac care a avut loc împotriva localităţii Taza Khormatu din 8 martie 2016
Membrii Unitad, echipa responsabilă a Statului Islamic pentru crimele sale, au afirmat că au primit „probe testimoniale, digitale şi documentare” referitoare în special la utilizarea armelor chimice în Irak în perioada (2014-2019).
Experţii concluzionează că Statul Islamic „a fabricat şi produs rachete şi mortiere chimice, muniţii chimice pentru lansatoare de rachete, ogive chimice şi dispozitive explozive artizanale”. Ancheta se concentrează în special pe „finanţarea, aprovizionarea şi logistica Statului Islamic şi legăturile sale cu elementele de comandament, pentru a înţelege mai bine care erau presupusele locuri de fabricare, producere şi utilizare a armelor în Irak, pe obţinerea unor informaţii suplimentare despre agenţii fabricaţi şi vectorii utilizaţi”.
În același timp, experţii au analizat în special un atac, care a avut loc împotriva localităţii Taza Khormatu din 8 martie 2016. Aceștia au afirmat că au primit „o importantă cantitate de elemente probatorii”, în mod special „state de plate şi elemente ale corespondenţei” grupării jihadiste.
Raportul vizează și alte crime majore
Echipa „a examinat probe privind indemnizarea familiilor pentru ‘martiriul’ membrilor lor ucişi, în timp ce manipulau arme chimice şi registre privind instruirea furnizată de către agenţi de rang înalt asupra utilizării unor substanţe chimice ca arme, în special a dispozitivelor cu dispersie chimică”.
Printre produsele utilizate se regăseau „fosfură de aluminiu, clor, bacteria Clostridium botulinum, cianura, nicotina, ricinul şi sulfatul de taliu”. În același timp, raportul a evidențiat „complicaţiile medicale de care suferă în prezent rezidenţii din Taza Khormatu (maladii cronice, cancere şi tulburări de reproducere, în special)”.
În același timp, documentul vizează și alte crime majore, în mod special violenţe sexuale, persecutarea comunităţii creştine din Irak şi a altor comunităţi, precum şi distrugerea patrimoniului cultural şi religios. Jihadiştii au instaurat în iunie 2014 un „califat” într-o vastă regiune din Irak şi Siria. Ulterior, o coaliţie internaţională, condusă de SUA, a combătut gruparea până când Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi, care au cucerit în martie 2019 ultimul bastion al Statului Islamic, Baghouz (în estul Siriei), punând capăt „califatului”.