Organizația Meteorologică Mondială (OMM), o agenție specializată a ONU, a venit cu un nou studiu legat de coronavirus. Pentru acest studiu a fost nevoie de o echipă specială, formată din 16 specialiști. Ei au avut de studiat influențele factorilor meteorologici și a calității aerului asupra pandemiei.
ONU vine cu noi informații despre coronavirus. Transmiterea bolii ar putea suferi schimbări STUDIU
Așadar, potrivit studiului OMM, transmiterea coronavirusului ar putea deveni sezonieră. Momentan, nu sunt destule date pentru a arăta că vremea și calitatea aerului sunt factori care joacă un rol important în ceea ce privește COVID. Primul raport al echipei OMM arată că, în cazul în care coronavirusul va persita, acesta va deveni o boală sezonieră. Studiile de modelare a proceselor au mai arătat că este posibil ca factorii meteorologici să fie luați în calcul în ceea ce privește transmiterea bolii.
″În acest moment, datele disponibile nu susţin utilizarea factorilor meteorologici şi a calităţii aerului pentru a permite guvernelor să relaxeze măsurile pe care le iau pentru a reduce transmisiile”, a declarat Ben Zaitchik, copreşedinte al echipei speciale şi membru al Departamentului pentru ştiinţele Pământului şi Planetelor de la Universitatea Johns Hopkins, Baltimore.
″În primul an al pandemiei, am observat valuri de contaminare în anotimpurile calde şi în regiunile calde. Nu există dovezi că acest lucru nu s-ar putea întâmpla din nou”, a adăugat Zaitchik, citat într-un comunicat.
Factorii meteorologici nu au o influență semnificativă asupra ratelor de transmisie
Organizaţia Meteorologică Mondială mai arată că studiile nu au indicat dacă factorii meteorologici au o influență semnificativă asupra ratelor de transmisie dar au arătat că au fost găsite dovezi care arată că virusul poate supraviețui mai mult într-un mediu rece, cu umiditate redusă și unde există radiații ultaviolete slabe.
Echipa specială a ONU a mai precizat că nu s-a găsit nicio dovadă concretă a influenței factorilor legați de calitatea aerului. Datele preliminare arătau că o calitate mai slabă a aerului crește rata de deces. Totuși, specialiștii spun că nu s-a dovedit ca poluarea să aibă un impact direct asupra transmiterii pe calea aerului.
Sursă foto: Dreamstime