Într-un articol pentru New York Review of Books, investitorul scrie că autorităţile trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca Grecia, Portugalia şi poate Irlanda să intre în insolvenţă şi să iasă din zona euro. „Se pare că autorităţile au ajuns la capătul drumului cu această politică a lor de a tot amâna deciziile ferme. Chiar dacă o catastrofă poate fi evitată, un lucru e sigur: presiunea de reduce deficitele va împinge zona euro într-o recesiune prelungită. Iar acest lucru va avea consecinţe politice incalculabile”.
Pe lângă pregătirea pentru defaltul şi ieşirea din zona euro a celor trei „naţiuni periferice”, Soroş mai recomandă şi alte măsuri îndrăzneţe: protecţia depozitelor bancare, menţinerea în viaţă a unor bănci din ţările în default pentru ca economia să funcţioneze, recapitalizarea sistemului bancar european şi punerea lui sub supraveghere europeană şi protejarea obligaţiunilor altor ţări cu mari deficite. „Toate acestea costă bani. Nu este nicio altă alternativă în afară de a crea ingredientul ce lipseşte: o trezorerie europeană care să poată colecta taxe şi deci să poată împrumuta”, spune miliardarul, care susţine că e conştient de faptul că pentru asta ar fi nevoie de un nou tratat european.
În final, Soroş comentează şi situaţia Germaniei. „Publicul german crede încă faptul că are o alternativă, dacă să susţină sau nu euro în continuare. Este o greşeală. Euro există, activele şi datoriile sistemului financiar sunt interconectate pe baza monedei comune, iar prăbuşirea euro ar duce la o catastrofă mult prea mare pentru ca autorităţile să o poată preveni”, scrie Soroş.
Sursa: Reuters