Problemele pe care le are Radet nu au putut fi evitate, deci au fost prezentate in raport, dar inspectorii nu au uitat sa aminteasca riscurile la care sunt expusi ce-i ce-si monteaza centrale termice de apartament si vecinii acestora. Controlul dispus de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) nu a luat in calcul foarte multe elemente prin care concluziile raportului ar fi putut suferi modificari majore. Astfel, la capitolul "Alte probleme" este precizat ca prin montarea cen
Problemele pe care le are Radet nu au putut fi evitate, deci au fost prezentate in raport, dar inspectorii nu au uitat sa aminteasca riscurile la care sunt expusi ce-i ce-si monteaza centrale termice de apartament si vecinii acestora. Controlul dispus de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) nu a luat in calcul foarte multe elemente prin care concluziile raportului ar fi putut suferi modificari majore.
Astfel, la capitolul „Alte probleme” este precizat ca prin montarea centralelor termice de apartament apar implicatii legate de capacitatea retelelor de gaze pentru alimentarea consumatorilor casnici, siguranta cladirilor (prevenirea exploziilor accidentale si prevenirea si stingerea incendiilor). Din acest punct de vedere, putem afirma ca datele detinute de noi contrazic in mare parte aceste temeri. Pe de o parte, numarul de explozii inregistrate anul trecut in retelele de alimentare cu gaze a consumatorilor casnici a fost de 249, in timp ce s-au inregistrat doar 11 incidente legate de centralele termice de apartament, din care doar doua s-au soldat cu explozii.
Bineinteles, datele noastre fac referire doar la acele centrale termice montate legal, cu toate autorizatiile in regula. In ceea ce priveste siguranta in functionare a microcentralelor, cea mai mare parte a acestora au sisteme electronice de control, prin care functionarea este oprita la cea mai mica neregula. Cat priveste alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor casnici din blocuri, cele doua societati de distributie- Distrigaz Nord si Distrigaz Sud – pot sa-si calculeze singure eceste efecte si sa gaseasca solutiile pentru a oferi servicii de calitate clientilor.
In acest sens, pentru cele doua Distrigaz, centralele termice de apartament pot reprezenta o solutie, avand in vedere ca banii de la populatie se incaseaza oricum mult mai usor decat de la regiile de termoficare.
Concluzii, probleme si masuri prezentate in raportul OPC
· Radet nu detine licenta de transport energie termica, documentatia fiind in pregatire
· Valoarea temperaturii pe care Radet se obliga sa o asigure prin contract (20 de grade in interior) este un parametru aleatoriu, avand in vedere ca difera de la un apartament la altul.
· Radet trebuie sa anuleze prevederea din contract care disculpa compania, in cazul in care furnizorii nu respecta contractele. Practic, Radet ar trebui sa devina responsabil pentru nerespectarea contractelor cu beneficiarii si sa nu mai arunce vina pe Distrigaz sau Apa Nova.
· In primele sase luni ale anului, Radet a primit 12.666 reclamatii. Jumatate din acestea au fost legate de temperatura apei din calorifere. Din reclamatiile analizate de inspectorii OPC, 74% prezinta probleme
de facturare.
· Pana in 10 septembrie, Radet a inregistrat 1.524 cereri de debransare. Se preconizeaza o crestere a numarului de cereri incepand cu luna viitoare.
· 31% din cei care au solicitat debransarea vor sa-si monteze centrale de apartament.
· In acest context se prefigureaza aparitia unor implicatii cu efecte majore asupra capacitatii retelelor de gaze naturale pentru alimentarea consumatorilor casnici la blocuri, asupra sigurantei cladirilor cu spatii comune de locuit pe fondul impunerii necesitatii de mentinere in stare de functionare sigura a centralelor individuale din apartamente (din punctul de vedere al prevenirii si stingerii incendiilor, al prevenirii exploziilor accidentale).
· Incepand cu 1 noiembrie, vor intra in vigoare noile contracte cu Radet.
· Pana in 15 octombrie, Radet are obligatia sa prezinte la OPC Bucuresti programul de contorizare individuala, defalcat pe luni si trimestre.